На аукціоні у Москві днями продали документи соліста гурту "Кіно" Віктора Цоя. Паспорт та записну книгу оцінили в дев'ять мільйонів рублів (3,8 млн грн), що на 6,5 мільйона більше від стартової ціни.


Пішли з молотка і рукописи музиканта, навіть його автограф.

Документи Цоя
Документи Цоя

У телефонній книзі, до речі, були записані номери тодішньої еліти рок-спільноти в Москві і Санкт-Петербурзі.

Документи Цоя
Документи Цоя

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Всі ці речі придбав один покупець, тільки лист з чернетки співака дістався іншому прихильнику творчості Цоя за 550 тисяч рублів.


Паспорт Цоя: таємниця раритету

Віктор Цой
Віктор Цой


З документами лідера "Кіно" пов'язаний гучний скандал. З моменту його смерті ніхто навіть словом не обмовився про наявність таких унікальних речей, а цього року вони випадково спливли на відомому сайті з продажу.
Чернетки, на яких записана невідома пісня, початковий варіант знаменитих "Перемен" і записна книжка.

Віктор Цой
Віктор Цой

Документи виставили на продаж за 3,5 мільйона рублів (близько 50 тисяч доларів). Перед цим їх направили на експертизу, хоча у справжності сумнівів не виникало. У записній книзі помітили навіть номери всієї тусовки, до якої був близький Цой: від Майка Науменка до Бориса Гребенщикова.

Документи Цоя
Документи Цоя

Всі ламали голову: як такі цінні речі потрапили до рук нинішнього власника і де вони були десятки років? Петербуржець Дмитро Ходокайнен запевняв, що всі документи належать йому, знайшов він їх за холодильником у себе вдома.

Документи Цоя
Документи Цоя

"Я був знайомий з Цоєм. Ми жили на Рубінштейна, 22, просто навпроти рок-клубу. І в мою квартиру часто приходили музиканти. Рок-клуб працював тільки до сьомої вечора, ось у мене і збиралися. В один з таких вечорів в 1985 році Цой, мабуть, і забув документи. Як вони потрапили за холодильник, не можу сказати ...", - коментував він.

Документи Цоя
Документи Цоя


Ходокайнен додав, що 15-річним підлітком пив пиво з відомим на всю країну музикантом і не відсував холодильник від стіни 7 років. А коли раптом зважився на прибирання - знайшов документи.

Документи Цоя
Документи Цоя

Потім благополучно забув про знахідку, а згадав нібито через те, що у нього народилася третя дитина. Знадобилися гроші для поліпшення житлових умов.

Документи Цоя
Документи Цоя


Втім, сам Дмитро явно не бідує, він володіє невеликим рестораном і готелем в Пітері. Поставив крапку у цьому питанні батько музиканта, Роберт Цой, коли навколо паспорту і рукописів почалася справжня колотнеча і ще кілька осіб заявили про право володіти ними:

Документи Цоя
Документи Цоя

"Вважаю, що все це блеф, якийсь молодий чоловік вирішив підзаробити на імені Віктора. Назвався навіть якимось його другом або приятелем, а хто він такий насправді, я не знаю. Не було такого в числі друзів Віті, не пам'ятаю таких. Коротше кажучи, це самозванець і все це маячня", - підсумував Роберт Цой.


Дивіться: "Зірка на ім'я сонце" (Віктор Цой)


Нагадаємо, помер колега і друг Віктора Цоя.
Як повідомляв Знай.ua, офіційний трейлер фільму про Віктора Цоя "Літо" з'явився у мережі.
Також Знай.ua писав, оприлюднено невідомі факти про ДТП, в якій загинув Цой.