Але незважаючи на свій вік, Софія досі виглядає так само чудово і чарівно, як і на початку своєї кар'єри.Успіх співачка отримала не тільки завдяки своєму таланту, а й неймовірній праці і харизмі. І все ж, і у неї були свої трагічні моменти в житті.

Біографія

Повне ім'я Софія Михайлівна Ротару. Національність у Софії - українка, але є молдавські корені. Співачка з'явилася на світ в селі Маршинці, воно знаходиться в Чернівецькій області. На той момент Україна ще була Української РСР і була під керуванням Румунії. Тому в її прізвища є румунське закінчення (на -у). День народження артистки 7 серпня 1947 року. Однак паспортний стіл зробив помилку, і дату народження поставили не на 7-е, а на 9-е. Тому Ротару святкує два дні народження в рік.

Маленька Софія була дуже енергійною і допитливою, у неї було багато різних захоплень. І це були не просто хобі, вона домоглася відмінних досягнень. Захоплюючись спортом Софія в своїй школі стала чемпіонкою з багатоборства. Також ходила в драматичний гурток, захоплювалася театром. Вміла грати на баяні і домрі, співала з хором і ходила в гуртки села і району з художньої самодіяльності.

Ще в дитинстві у Софії був прекрасний контральто, який наближався до сопрано. Гастролюючи по найближчих селах, її називали буковинським соловейком.

Софія Ротару в юності

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Сім'я

Батько Софії працював бригадиром виноградарів, а мама була робітницею ринку. У сім'ї Софія була майже найстаршою, друга по старшинству, а дітей всього було шість. Зазвичай в родині говорили по-молдавському. І така подвійна культура сильно вплинула на співачку. У Софії була сестра Зіна, але в ранні роки вона втратила зір, тому у неї був дуже хороший слух. Дівчинка вчила російські пісні, які чула по радіо, і вчила сестру їх співати. Також вчилися і спілкуватися по-російськи. Таким чином Зіна стала її першою вчителькою співу. У батька теж був хороший слух і голос, він відразу зрозумів, що його донечку чекає велике майбутнє.

Софія Ротару з сестрою

Кар'єра

Велику популярність Софія отримала всього за 3 роки. У п'ятнадцятирічному віці дівчинка перемагає в районному конкурсі художньої самодіяльності. Це дозволило їй боротися за перше місце по області і в 1963 році вона завойовує свою першість. А через рік перемагає і на Республіканському фестивалі талантів. І зовсім скоро отримує популярність в загальносоюзному масштабі, в той же рік виступає в Кремлівському палаці з'їздів. Її фотографію навіть вибрали на обкладинку «Україна», тодішній популярний журнал.

Софія Ротару в молодості

У 1968 році Ротару підкорює і світ, вона виграла на 9-му всесвітньому фестивалі творчої молоді, який проходив в Болгарії. Звичайно ж дівчину помітили діячі естради, і статті про неї дуже часто друкували в болгарських газетах.

Через три роки пісні артистки включили в кіно «Червона рута» Романа Алексєєва, про який тоді говорили всі. Це допомогло дівчині отримати не тільки успіх у багатьох народів, а й стало початком її кар'єри в естрадному ансамблі «Червона рута», який виступав від Чернівецької філармонії.

Пісні для Ротару писали відомі автори, серед яких Левко Дутківський, Олексій Мажуков, Валерій Громцев, Раймонд Паулс, Євген Мартинов і багато інших. Композиції, написані ними, Ротару співала на концертах в Болгарії та Узбекистані, а також на пісенних конкурсах Польщі.

Софія Ротару в ансамблі Червона рута

У 1973 році Ротару завойовує ще одне 1-е місце в «Золотому Орфеї», стає лауреатом в «Пісні року». До речі, останній фестиваль Софія відвідувала більше, ніж 40 років, і тільки один раз не приїхала, тому що у неї помер чоловік. У тому ж році, у віці 26-ти років, стає заслуженою артисткою УРСР.

Через рік Ротару випускає свій перший альбом пісень. Але в 1975 році почалися розбіжності з обласним комітетом Чернівців КПУ, і артистка переїжджає до Ялти. Однак це не тільки ніяк негативно не позначилося на її кар'єрі, навпаки, вона відразу стає солісткою філармонії Криму. Через рік отримує ще й звання Народна артистка УРСР.

У 1976 році Ротару записує ще один невеликий альбом, в якому дві пісні німецькою та стає затребуваною в Центральній і Західній Європі. Нові альбоми випускає українською, англійською та російською мовами в 1977, 79-му, 83-му роках. І ще один альбом записує в Канаді. Але через це колективу виписали заборону на 5 років виїжджати закордон. Ці 5 років не були затишшям, артисти використовували їх, щоб організувати широкий гастрольний тур по радгоспам і колгоспам Криму. А в 1983 Ротару стає ще і Народною артисткою Молдавії.

Софія Ротару на сцені

Сольна кар'єра Софії почалася в 1986 році, коли розпався її ансамбль. Це було дуже несподівано, і Софія сильно переживала. Але зате такий життєвий поворот допоміг їй знову почати шукати себе і змінити свій творчий напрямок.Наступні 15 років композитор Володимир Матецкий створює для неї композиції в стилях євро-поп та рок. І тут вони не прогадали, ці пісні стали дуже популярними.

У 1986 році Софія виконує свій хіт «Луна Луна», через рік ще один - «Было, но прошло», а ще через рік «Только этого мало». Ці пісні увійшли в золотий фонд радянської естради. У 80-х активні гастролі співачки тривають, вона стає однією з найбільш популярний артистів радянської естради, в 1988 році отримує звання Народна артистка СРСР.

Пісня «Луна Луна»

Під кінець 80-х Ротару тісно співпрацює з «Тодес», танцювальний колектив. З ним співпраця триває протягом 5 років. У 1991 році, коли якраз був популярний хард-кор, виходить альбом «Караван любові» і тоді ж прем'єра однойменного фільму. Тоді у Ротару було двадцятиріччя її діяльності в ДКЗ «Росія». У неї на концерті використовувалися зовсім нові, як на той час, спецефекти, включаючи лазерну графіку, і незвичайні декорації, які рухалися.

Коли Радянський Союз розпався, співачка не втрачає популярність. Спочатку вона випускає збірки своїх кращих пісень і не здає позиції, навіть з огляду на її вік. Вона в цей момент популярна навіть у молодих людей.

У 97-му році бере участь у фільмі «10 пісень про Москву». Разом з жахливо популярними тоді «Іванушки International» Ротару виконує «Москва Майска». А ще через рік випускає свій офіційний диск «Люби меня» і проводить концертну програму в Кремлівському палаці з такою ж назвою. В цей же рік отримує Орден Миколи Чудотворця «За примноження добра на Землі».

«Москва Майска» Ротару і Іванушки International

У двохтисячних Ротару отримує ще безліч різних звань: «Жінка року», «Людина ХХ століття», «Краща українська естрадна співачка 20-го століття», «Золотий голос України». Але найвище звання отримала в 2002 році, герой України.

Ротару була неймовірно популярна раніше, але зараз був її пік, вона навіть відкрила «Блакитний вогник» на Першому каналі, виконала пісню «Жизнь моя, любовь моя». В цьому ж році випускає ще один дуже успішний альбом під назвою «Я тебя по-прежнему люблю». Але незважаючи на всю успішність, цей рік був нещасливим для Софії. У жовтні у неї помер від інсульту чоловік. Після цієї трагедії Ротару скасовує всі свої виступи і гастролі.

У 2003 році Софія отримує іменну зірку на алеї знаменитостей, яка розташована поруч з концертним залом «Росія». У 2004-2005 роках випускає нові альбоми «Я же его любила» і «Небо – это я». Свої 60 років Ротару відзначає в 2007 році. В Ялті проводиться феєричний концерт і президент Ющенко нагороджує її орденом «За заслуги» 2-го ступеня.

Софія Ротару «Я же его любила»

У Ротару були і дуети з Басковим, Расторгуєвим, з групою «Любе»

Однією кар'єрою співачки Софія Ротару не обмежилася, вона також і актриса і зіграла в багатьох фільмах. Її дебют був в 1980 році з роллю співачки провінціалки у фільмі «Де ти, любов?». Це допомогло їй піднятися на пік популярності, так як пісні сподобалися багатьом глядачам і в підсумку Ротару включила їх в альбом з такою ж назвою, як і у фільму.

Пізніше, коли Ротару стала переможницею міжнародного конкурсу в Японії, виконала пісню «Обещание», а після і пісню «Темп», яку Написали Олександра Пахмутова та Ніклу Добронравов, для Олімпійських ігор в Москві, ця пісня стала ще й саундтреком фільму «Балада про спорт »Ю. Озерова.

Незвичний образ Ротару

Примітно, що пісню «Темп» Софія виконувала в брючному костюмі, чого ніхто до неї не робив в СРСР. Насправді не всі її пісні могла пропустити офіційна цензура. На радянському радіо навіть заборонили одну пісню, яка включена до альбому «Червона стріла». Виявляється просто стиль виконання пісні не сподобався начальнику музичної редакції. Хоча народу пісня дуже сильно все одно подобалася.

Після цього Софія знімалася в автобіографічній драмі «Душа», її пісня розкрила філософську і трагічну сторону її життя. У 1985 році бере участь у зйомках «Вас запрошує Софія Ротару», а в 86-му - у фільмі «Монолог про кохання».Сцени з нею в цьому фільмі досить небезпечні, але дублера у співачки не було. У 2004 році стає однією із актрис головних ролей у мюзиклі «Сорочинський ярмарок». Тут вона також виконує пісню «А я ж его любила».

Під час своєї кар'єри Ротару практично не потрапляла у скандали. Єдиний дуже серйозний конфлікт у неї був з Аллою Пугачовою, яку прийнято вважати конкуренткою Ротару. Точніше сама Пугачова боялася конкуренції, особливо після того, коли її другий чоловік Олександр Стефанович зняв фільм «Душа» з Ротару.

Подейкують, що саме через Пугачову, Ротару на деякий час заборонили виступати в Москві. Тому преса довго розповідала про їх негласну ворожнечу, але самі співачки ніколи не піднімали цю тему. Навіть влаштували публічне перемир'я в 2006 році в Юрмалі на фестивалі «Нова хвиля». Не обов'язково це було щиро, але один з одним вони вели себе дуже тепло і доброзичливою. Навіть разом заспівали пісні «Тату» «Нас не догонят».

Пугачова і Ротару «Нас не догонят»

Цікаві факти і чутки

Багато хто дивується, що Софія в її вже літньому віці виглядає максимум на 30 років і багато хто вважає, що її зовнішність навіть гарніша, ніж в молодості. Дивлячись на фото, дуже важко повірити, що ця красива жінка народилася в 1947-му. Ротару дійсно у відмінній формі, але звичайно ж, багато в чому це завдяки пластичній хірургії. Однак, якщо подивитися на інших зірок, її пластика в порівнянні з ними виглядає природно, акуратно і дуже красиво.

Софія Ротару зараз

Зараз Софія все ще активно виступає і знімається в усе нових кліпах. У новорічний ефір у 2016 році Ротару виконала свій новий хіт «Не забувай мене», а через рік «Блакитний вогник» почув ще одну її хітову композицію «На семи вітрах».

А Новий рік з сім'єю вирішили відпочити в Іспанії. Софія не дуже активно користується соціальними мережами, тому часто цю функцію виконують її син Руслан і його дружина Світлана. На одній з таких фотографій артистка в купальнику. Але це не потрапило в скандальні хроніки, так як на фотографії було видно не весь наряд.

Але шанувальники не забули про неї. Під час її відпочинку в Іспанії, один з шанувальників подзвонив в поліцію і сказав, що він утримує Ротару в московській квартирі в заручниках. Хоча це і була вигадка, але Ротару повеселилася з цієї новини. Фанати вели себе й гірше, іноді їй навіть потрібно було скасовувати через їх витівки концерти. Співачці не один раз пропонували надати охорону, але Софія відмовлялася. На її думку, раз вона народна артистка, то і повинна бути з народом завжди.

Софія Ротару на морі

Після смерті Йосипа Кобзона Софія Ротару не приїхала на його похорон. Насправді вона взагалі ніяк не відреагувала на цю подію, тоді як багато людей говорили про величезну втрату для російського мистецтва. Після публікації в Інстаграм нового фото, багато шанувальників говорили про її прекрасний зовнішній вигляд, називали її чудовою красунею і сонечком, в коментарях залишали безліч компліментів і побажань. Але серед них були і більш негативні підписники, які запитали, чому це артистка наплювала на Кобзона і не приїхала до нього на похорон. Всі випади шанувальників у вигляді «Не приїхавши на похорон Кобзона, втратила будь-яку повагу » Софія проігнорувала і не дозволила втягнути себе в неприємні історії. Це до речі стало набагато кращою відповіддю, ніж більшість дають в соціальних мережах.

Але байдужою Софія не залишилася. Вона опублікувала в своєму акаунті в Інстаграм дві фотографії, де вони разом з Йосипом Давидовичем, і досить стримано підписала пост:

"Світла пам'ять Великій людині. Приносимо вболівання рідним і близьким. Світла пам'ять"

Після цього слова підтримки ще довго звучали під публікацією, скорботних і тих, що втратили улюбленого співака виявилося багато. Але все одно цього було мало. Дуже багато користувачів хотіли, щоб артистка приїхала в Москву і особисто попрощалася зі своїм колегою і другом. Але цього не сталося і відразу почали повзти чутки. Ніби у Софії Ротару особиста неприязнь до шоу-бізнесу Росії, і це було одним з її проявів. Але доказів звичайно ж ні у кого немає. А Софія завжди дуже етично і навіть тепло ставиться до своїх колег, ніколи не вимовивши різких слів.

Особисте життя

Раніше чоловіком Софії був Анатолій Євдокименко, він був також і керівником її першого ансамблю під назвою «Червона рута». Анатолій організовував всі концертні програми співачки і був постановником. У перший раз Євдокименко побачив майбутню дружину на тій самій обкладинці популярного в той час журналу «Україна». Це сталося ще в 1964 році. Сам чоловік дуже захоплювався музикою, у нього була музична освіта, грав на трубі і хотів створити свій ансамбль. Це захоплення юною Софією допомогло йому знайти її, адже вона ідеально підходила б, як солістка для цього колективу.

Софія Ротару з чоловіком

Заміж Софія вийшла за нього в 1968 році і разом вони поїхали в Новосибірськ, тут Анатолій якраз проходив студентську практику. А Софія була викладачем, і молоді часто виступали в клубі «Відпочинок». Через 2 роки спільного життя у них з'являється на світ син, якого назвали Русланом.

Більше дітей у пари не було. А в 2002 році трапилася трагічна подій, Анатолій, чоловік Софії ,помер в лікарні через інсульт. Смерть чоловіка Софія пережила дуже важко, вона скасувала всі зйомки, гастролі і виступи.

Зараз у її сина є дружина і діти, він музичний продюсер. А онуків назвали на честь Софії і її чоловіка - Софія (2001 року народження) і Анатолій (1994 року народження).

Софія Ротару з сім'єю

Після смерті чоловіка преса не раз писала про молодих коханців Софії. Один з них - її гітарист Василь Богатирьов, з яким вони співпрацювали вже 7 років. Одна з найкрасивіших жінок з глибокої дірою в серці і майже на 20 років молодший за неї гітарист. Василь став її розрадою. Але перед фестивалем «Крим Мьюзік Фест » вони розірвали стосунки. І на конкурсі в Ялті співачка знайшла ще більш молодого хлопця, Ніхіла Д'Суза, якому всього лише 27 років. Навколишні говорили, що їх роман видно було неозброєним оком. Тим більше молодий індус і українська співачка провели дні фестивалю на «Віллі Софія», яка належить Ротару.

Софія Ротару з індійським співаком Ніхіл Дзусі

Фотографії

Ротару і Пугачова

Софія Ротару в 2018 році

Софія з онукою

Софія Ротару з Миколою Басковим

Ротару на відпочинку

Відео

Софія Ротару показала, як відпочиває на природі

Мікі Євремович і Софія Ротару - Смуглянка Пісня - 1975

Новини

Раніше Знай.ua повідомляв, що внучка Ротару наступає на п'яти бабусі, тепер молода модель ще й співає.

Також Знай.ua розповідав, що народна артистка постраждала від рук хірурга, наслідки могли бути катастрофічними.

Нагадуємо, що з'явилися справжні фото Софії Ротару. Все таки роки дають своє.

Крім цього Софія Ротару відмовилась виступати в Росії. Причина вас здивує.

Знай.ua повідомляв, що Софія Ротару знепритомніла просто на сцені.

Посилання