Талановитий український актор та режисер кримськотатарського походження Ахтем Сеітаблаєв 11 грудня відзначає свій 46-й день народження.

Ахтему Сеітаблаєву – 46: як став відомим батько "Кіборгів"?

Ахтем Сеітаблаєв
Ахтем Сеітаблаєв

Ахтем народився неподалік Ташкента, потім з батьками переїхав до Криму. Освіту здобув в університеті Карпенка-Карого. Найвідомішими фільмами Сеітаблаєва, що визнані на міжнародних кінофестивалях, є "Хайтарма" і "Кіборги".

Ахтем Сеітаблаєв
Ахтем Сеітаблаєв

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Останній – про подвиг наших військових в аеропорту Донецька – вийшов на екрани рік тому. "Кіборги" зібрали чисельну кількість глядачів і касових зборів, що на той час були абсолютно рекордними.

Ахтем Сеітаблаєв
Ахтем Сеітаблаєв

А вже 2019 року на екрани країни вийде епічна картина режисера "Захар Беркут". Втім, навіть у своє свято він не припиняє працювати. У цей день він із самого ранку на знімальному майданчику, де екранізує п'єсу "Номери" Олега Сенцова, який зараз перебуває у полоні в РФ.

Дивіться: "Кіборги" (офіційний трейлер)

Попри відгуки до більшості картин, Ахтема асоціюють переважно із "Кіборгами"саме ця стрічка показала героїв, котрі захищали Донецький аеропорт з іншого боку, адже всі вони у першу чергу живі люди, батьки, сини, кохані, а вже потім – бійці.

Ахтем Сеітаблаєв
Ахтем Сеітаблаєв

"Я дуже реалістично ставлюся до своїх робіт. За два-три дні до того, як відбувається прем’єра, починаю думати, що зняв щось таке, на що глядач не піде: мовляв, воно нудне і нікому не потрібне… Намагаюся дивитися на власну роботу так, як лікар дивиться на пацієнта. Бо якщо емоції переважають, неможливо працювати добре. Але майже ніколи у мене не виходить оцінювати відсторонено", - стверджував режисер.

Ахтем Сеітаблаєв
Ахтем Сеітаблаєв

Творчі будні зовсім не з легких, тим паче, коли не можеш заздалегідь знати, сподобається глядачам та чи інша картина, чи ні:

Ахтем Сеітаблаєв
Ахтем Сеітаблаєв

"Я скажу так: кожен кадр фільму режисерові з кров’ю дається, коли скорочуєш. Мені особисто шкода всього. Насамперед оцінювати має глядач: чи все йому зрозуміло, чи отримав він повноцінне враження від персонажів, від розвитку їхніх характерів, від їхніх взаємовідносин, від того, як ми розповіли історію. Наприклад, я розумію, що з точки зору військових у нас будуть деякі неточності. Але я завжди підкреслюю, що ми знімаємо художній фільм, тому неточності можливі. Нереально розповісти історію захисту Донецького аеропорту, яка тривала 242 дні, на території двохгодинного фільму", - підкреслював він.

Дивіться: Ахтем Сеітаблаєв про перше кохання

Нагадаємо, українці назвали своїх фаворитів у літературі. Як повідомляв "Знай.ua", кохана відомого українського актора Тараса Мельничука, котрий днями помер від страшної хвороби, оприлюднила у соцмережі зворушливе звернення до нього. Також "Знай.ua" писав, оголошено номінантів "Греммі".