На тлі гучних політичних подій здобутки деяких українських митців, імена яких відомі далеко за межами країни, губляться. Вони мають всі можливості творити за кордоном, але обирають Україну. Вони - це обличчя сучасної української культури. Андрій Курков, Стас Жирков, Анастасія Шевченко, Влад Троїцький та Олександр Ройтбурд - герої спецпроекту "Культурні люди". Про це "Знай.ua" розповіла ведуча "Вікна-новини" Ольга Кучер. Вона поділилася деталями унікального проекту, який стартує на каналі СТБ з 22 квітня.

За словами Кучер, героями проекту стали люди різного віку та різних професій.

"Ми спеціально обрали дуже пістрявий склад. Всі вони дуже різні, з різними позиціями і поглядами. Але є те, що їх об'єднує. Вони – обличчя української культури, наші культурні люди", - зазначила телеведуча.

Андрій Курков та Ольга Кучер

Українського письменника Андрія Куркова добре знають і за кордоном, говорить Кучер.

Популярні новини зараз
Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Централізованого опалення може більше не бути: людей шокували заявою До 500 гривень повернеться на картку: ПриватБанк порадував приємним сюрпризом
Показати ще

"Його книги про Україну можна знайти в 65 країнах світу, за якими ставлять п’єси навіть в Ірані!" - додала вона.

Про Стаса Жиркова кажуть "режисер-сенсація", продовжує телеведуча.

"Спочатку він працював в маленькому театрі "Золоті ворота", а потім очолив театр драми і комедії на лівому березі Дніпра. Володар кількох найголовніших театральних премій "Золота пектораль". Попри веселу вдачу – на його спектаклях часто хочеться плакати. Його постановки мають соціально-політичне підґрунтя", - пояснила Ольга Кучер.

Ольга Кучер та Стас Жирков

Також героїнею проекту стане прима-балерина Національної опери України Анастасія Шевченко.

"Вона розповість про те, як сприймають за кордоном український балет та чи відрізняють його від російського. Чи існує українська школа балету і чому танець може бути найважливішою дипломатичною зброєю на гібридній війні з Росією, яка не гребує називати українських танцівників своїми випускниками і приписувати собі здобутки українського балету", - поділилася телеведуча.

Анастасія Шевченко та Ольга Кучер

Четвертим героєм циклу програми стане відомий культурний діяч, театральний режисер Влад Троїцький.

"Його мистецькі проекти стають подіями всеукраїнського масштабу. ГогольФест, гурти "ДахаБраха", "Dakh Daughters", "ЦеШо". Він підіймає незручні питання у творчості своїх дітищ. У його гуртів пісні мають глибокий зміст і підтекст", - розповідає телеведуча.

Олександр Ройтбурд

Як зазначила Ольга Кучер, п'ятим героєм спецпроекту "Культурні люди" стане Олександр Ройтбурд.

"Художник, який очолив Одеський художній музей. Він зустрів неабиякий спротив з боку місцевої влади. Його не хотіли призначати, звинувачували в тому, що колись він малював картини фекаліями. Але попри це він очолив консервативний заклад і хоче зробити його новим модним місцем на культурній мапі України", - каже ведуча.

Вона впевнена, що герої програми - це приклади успішної реалізація митця в Україні.

"Адже маючи можливість творити за кордоном, вони обирають Україну. Хтось їздить з лекціями на буремний Схід, хтось говорить про проблеми корупції зі сцени, хтось несе саме українську культуру на західних сценах, але повертається до України. Це їхній свідомий вибір. Робити культуру в Україні модною", - вважає Ольга Кучер.

Спецпроект Культурні люди

Вона не заперечує, що театральний режисер, наприклад, у Німеччині заробляє більше, ніж в Україні. Навіть у Польщі можна отримати більше.

"Але перевага України в тому, що зараз у нас дають дорогу молодим. У це важко повірити, але, приміром, одну із найбільших сцен столиці довірили молодому режисерові Жиркову. Білоруси, з якими він співпрацює і ставить спільні спектаклі, кажуть, що заздрять нам. Адже про таку кар’єру у такому молодому віці вони можуть лише мріяти", - підсумувала Ольга Кучер.

Додамо, що спецпроект "Культурні люди" можна подивитися з 22 по 26 квітня у программі "Вікна-новини" о 17:30 та 22:00 на СТБ.

Нагадаємо, раніше в Україні вручили премію "Золота дзиґа 2019".

Як повідомляв портал "Знай.uа", Катя Бужинська засліпила красою на премії "Золота Жар-птиця 2019".

Також "Знай.uа" писав, як Олена Кравець з "Квартал 95" привітала Зеленського з перемогою.