Незважаючи на високий рейтинг і популярність серіалу HBO "Чорнобиль", експерти називають в сюжеті кілька грубих неточностей. Про це пише Стена.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Професор екологічних наук з Портсмутського університету Джим Сміт багаторазово відвідував зону відчуження. Він відзначив недостовірні факти в серіалі, які допущені для додання йому драматичності.

Аварія вертольота

Сцена, в якій вертоліт падає при спробі пролетіти над реактором у результаті інтенсивного випромінювання, вигадана. Вертоліт впав уже восени, 2 жовтня 1986 року. Екіпаж обробляв дах станції, зачепив лопатями трос крана і звалився на землю, від чого загинув.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

"Міст смерті"

Спізніла реакція влади призвела до того, що жителі Прип'яті вільно виходили на вулицю після вибуху на ЧАЕС, а деякі йшли на міст над річкою Прип'ять, щоб подивитися на пожежу. При цьому не доведено, що всі люди на мосту загинули.

Променева хвороба в Прип'яті

Мешканці Прип'яті отримали дозу радіації близько 30 мілізіверт (мЗв) — приблизно стільки ж, скільки при трьох КТ всього тіла — через пізнє попередження про небезпеку. У серіалі є сцена, в якій показані діти з прип'ятської лікарні. Експерти підтвердили 134 випадки променевої хвороби серед пожежників та операторів станції, і жодного серед жителів Прип'яті.

"Ви сидите поруч з ядерним реактором"

Найдраматичнішою стала сцена, в якій вагітна дружина пожежника, що страждає від гострої променевої хвороби, відвідала його в лікарні. Це дійсно сталося. У серіалі дитина в утробі матері отримала від батька такі високі дози радіації, що згодом померла.

Але пацієнти не були так небезпечні для персоналу та відвідувачів. Дослідження не довели, що опромінення впливало на результати вагітності.

Ліквідатори

В кінці серіалу наведено відомості про наслідки аварії. Там говориться, що ніхто не відстежував стан здоров'я ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Насправді було проведено багато досліджень, з метою виявити підвищені ризики, в тому числі захворювання на рак.

Нагадаємо, творець серіалу "Чорнобиль" Крейг Мезін розповів, чому в його історії присутні відхилення від реальної хронології подій.

Як повідомляв портал Знай.uа, Джаред Харріс поділився своїми спогадами про катастрофу в Чорнобилі.

Також портал Знай.uа писав, що пілот-ліквідатор аварії на ЧАЕС Ігор Письменський на оздоровлення отримує 120 грн на місяць.