Телеканал ICTV і IQ Production за підтримки Міністерства культури України розпочали роботу над новим пригодницьким серіалом про українських козаків.

“Абсолютно брехлива історія” - це 12-серійна комедійна авантюра з вигаданими персонажами і подіями. Аби передати життя українців другої половини 16 століття, було прийнято рішення знімати у Пирогові - музеї національної архітектури і побуту, а також у Запоріжжі, на острові Хортиця. У головних ролях - Юрій Дяк, Андрій Ісаєнко, Остап Ступка, Ігор Портянко та інші.

Репортаж зі знімального майданчика (Фото: ICTV)

Знай.uа” побував на знімальному майданчику у Пирогові і дізнався всі подробиці про новий телесеріал, який обіцяє вразити не тільки незвичайним сюжетом, грою акторів, але і якісним зображенням - знімають на техніку з анаморфотной оптикою, яка зазвичай використовується для повнометражних фільмів.

У режисерському кріслі - Олександр Березань (“Давай танцюй”, “Шляхетні волоцюги”).

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

(Кадри зі знімального майданчику у Пирогові)

Оператор-постановник - Сергій Ревуцький, художник-постановник - Олександр Батенев, художник з костюмів - Антоніна Белінська, художник з гриму - Ліліана Хома. Всі вони раніше працювали над костюмованою драмою каналу СТБ “Кріпосна”.

Як розповіла продюсер серіалу Оксана Іванюк, всього знімальна група - близько 80 осіб. “У нас у кожному з департаментів зібрані найкращі фахівці”, - додав креативний продюсер Олег Зборовський.

Продюсери Олег Зборовський і Оксана Іванюк

Історія про дружбу, магію та одне відірване вухо

Сюжет серіалу будується навколо персонажу по імені Іван (Юрій Дяк). Головний герой краде у московського царя дуже важливу і, як пізніше з'ясовується, магічну коштовність (сережку), щоб викупити з турецького полону свою матір. Виявляється, цей скарб є запорукою непереможності московської влади. Іванові не вдається вберегти сережку - вона потрапляє у Запорізьку Січ до козаків, а саме - у вухо Кошового (Остап Ступка). А забрати сережку у козаків - завдання складніше, ніж обдурити царя. Головний герой знайомиться з чесним і принциповим козаком Назаром (Андрій Ісаєнко), і починається історія, яка повна пригод, гумору, кривавих битв, авантюр і, звичайно ж, великого кохання.

Міла Сивацька в образі Мар'яни

До речі, головна жіноча роль у серіалі дісталася актрисі Мілі Сивацькій. Вона зіграє Мар'яну - прекрасну дівчину, яка опиниться в складному любовному трикутнику.

"Пірати Карибського моря" на український лад

"Наш проект недарма називається "Абсолютно брехлива історія" - ми за основу взяли південну Україну в кінці 16-го століття. Ми намагаємося максимально дотримуватися всіх достовірних фактів стосовно зброї козаків, їхнього побуту, їжі. Щоб мінімізувати і не відволікати наших глядачів від критики, дозволити їм максимально насолоджуватися пригодницькою комедією, ми вирішили не прив'язуватися ні до однієї історичної особистості і ні до однієї історичної події, які були в ті часи", - поділився подробицями Олег Зборовський.

Юрій Дяк і Міла Сивацька

Продюсери Олег і Оксана виступили авторами ідеї серіалу. Вони ж працювали і над сценарієм.

“Ідея народилася абсолютно спонтанно з думки: що б хотілося зробити і зняти для себе? - розповів Зборовський. - Оскільки я народився в Бердянську Запорізької області, тема козацтва мені дуже близька. Козаки - це просто герої мого дитинства. Ми грали у дворах у запорозьких козаків з хлопцями. І ми вирішили, давай спробуємо про козаків. Але тільки це не естрадна версія козаків, які в червоних шароварах і вишиванках, що в принципі було, а окрема історія. Життя вирішили показати максимально достовірно і чесно, як це виглядало тоді".

Андрій Ісаєнко (у центрі), Женя Олійник і Діма Вивчарюк

Креативний продюсер повідомив, що при створенні сценарію відштовхувалися від знаменитої американської франшизи "Пірати Карибського моря".

"Ми брали за референс за подачею, за темпоритмом, за пригодами і за подачею інформації - "Пірати Карибського моря". Ми сподіваємося зберегти цей сеттінг і в музичних композиціях", - пояснив Зборовський.

Головні герої серіалу

За його словами, глядачі побачать історичний екшн з елементами комедії - захоплююче та інтригуюче кіно.

Кастинг на козаків

Олег Зборовський повідомив, що особисто проводив перші етапи кастингу, який тривав близько 5 місяців.

“Наше завдання було подивитися всіх! Хлопці, яких затвердили на головних героїв, прийшли одні з перших на кастинг і чітко потрапили в потрібні образи", - зазначив продюсер.

Він зізнався, що Остап Ступка, який пробувався на роль Кошового, перевершив всі очікування.

Остап Ступка в образі Кошового

“На жаль, ця сцена вже не потрапить в серіал, вона була лише для кастингу - це монолог на два листа, і коли прийшов Остап, він просто зробив краще, ніж той персонаж, який був у нас в головах. Він зробив його на голову вище. Тут питання попадання в той образ, який ми вигадали, але помножений на майстерність і талант", - поділився продюсер.

Як зазначив Зборовський, найдовше вони шукали актора на роль Красулі.

Царко і Красуля

“У нас є два персонажа - козаки Царко і Красуля. Красуля - одне з найпопулярніших прізвищ тих часів, дворове прізвище або прізвисько зараз, яке давали козакам, які подобалися дівчатам. І вони у нас, Царко і Красуля, взаємодіють по суті як один персонаж. І ось Діму Вивчарюка ми затвердили досить швидко - він грає Царко. Знайти йому пару, щоб вони жили як один персонаж, а не як два окремих козака - ми довго не могли. І ми затвердили Женю Олійника", - розповів продюсер серіалу.

Бюджет серіалу

Для серіалу пошиті 160 унікальних комплектів одягу. Актори пройшли уроки верхової їзди, боїв на шаблях. Глядачі поринуть у світ українського села 16-17 століть, побачать справжніх козаків, їхній побут.

Як повідомила продюсер Оксана Іванюк, "Абсолютно брехлива історія" брала участь в конкурсі Міністерства культури, тому 50% бюджету - це державні кошти, а інші 50% - телеканал ICTV.

Загальна сума бюджету - близько 33 млн грн (з них - 16 млн від Мінкульту).

На зйомках задіяна і піротехніка.

“У нас будуть специфічні гармати, які використовували тільки козаки - вони модернізували їх під свої потреби. Будуть постріли з гармат. І зроблю невеликий спойлер - у нас буде політ на літальному апараті, прототип якого був створений у 16 столітті турецьким вченим - якраз це наш час. Ми постараємося відтворити і політати", - поділився Олег Зборовський.

Юний актор і оператор-постановник Сергій Ревуцький

Він розкрив ще одну цікаву деталь: "Оскільки ми брали за основу "Піратів Карибського моря", у нас є чудовий персонаж Характерник, які були в той час на Січі. Ось я думаю, що він сподобається всім! Козаки-характерники - це містичні командири запорізького війська, яким присвоювали магічні здібності. Вважалося, що вони могли пройти річку сухими, зробити оберіг навколо себе і ворожа армія проїде повз них, прийнявши їх за дерева. У нас буде такий персонаж".

Таємничий Характерник, якого грає Олександр Мельник

Kozak System грають на козобасі і не тільки

Українські музиканти Kozak System ідеально вписалися у колорит того часу. Іван Леньо, Володимир Шерстюк, Олександр Дем'яненко, Сергій Соловій та Сергій Борисенко зіграли артистів місцевого бенду. Крім цього, в серіалі будуть звучати і пісні фольк-рок-гурту. Додатково вони пишуть саунд для головних героя і героїні.

Гурт Kozak System

Як розповів "Знай.uа" Володимир Шерстюк, це не перша робота Kozak System у кіно - раніше вони працювали над серіалом "Останній москаль", повністю написали музику для нього. Але як актори - вперше! Їх одягли, загримували, дали в руки старовинні музичні інструменти.

“Так, це вигадана історія, але вона показує життя козацького села 16-17 століть. А зачепила вона тим, що нарешті буде знятий позитивний серіал, не просто там героїчний, як багато зараз є, а саме позитивний і веселий. Нам дуже не вистачає комедійних якісних фільмів. І для українців, ми вважаємо, це дуже сильно потрібно, тому що ми і так забагато плачемо, можна так сказати. А цей фільм як раз буде показувати, не шароварним способом, не примітивним - як це було до цього, веселі українські традиційні історії. І це нас зачепило. Тому відразу погодилися взяти участь у ньому", - поділився Володимир Шерстюк.

У козаків багато гумору!

Відомий український актор Андрій Ісаєнко в серіалі грає одного з головних героїв - Назара.

Андрій раніше знімався в історичних картинах і знає всі тонкощі і складнощі. Він зізнався "Знай.uа", що зарікався знову братися за цю нелегку справу.

“Після минулого проекту я сам кричав собі і всім навколо, що найближчим часом - ніколи! Тому що це був "Захар Беркут" (фільм Ахтема Сеітаблаєва, виходить у прокат 10.10.2019 - ред.), і у мене там був парик, і борода, і вуса - все наклеєне, рудий колір волосся. Дуже тепла шуба", - поділився враженнями Ісаєнко.

У фільмі "Захар Беркут" він зіграв Петра - друга головного героя.

Андрій Ісаєнко у фільмі Захар Беркут

“Не можу сказати, де грати складніше. Станом, це більш легка історія, комедійна, пригодницька, а "Захар Беркут" - більше драматична, більше про самосвідомість, про віру в людство, життя, дружбу", - зазначив він.

Ісаєнко не міг розкрити нам всю сюжетну лінію серіалу "Абсолютно брехлива історія", але поділився деякими подробицями про свого персонажа.

Режисер Олександр Березань і актриса Лариса Руснак, яка грає маму Назара

“У серіалі я боюся свою маму. Вона владна жінка і, напевно, єдина людина, яку я боюся в цьому світі", - сказав Андрій.

Його персонаж Назар - це позитивний герой, який вірить у чесність, в поняття дружби, честі й любові.

Лариса Руснак і журналістка Знай.uа

Ісаєнко доводиться складно - грим, важкі вбрання і зйомки в спеку.

“Було важко, коли під дощем знімалися, - розповів Андрій. - Ми стояли з Остапом (Ступкою - ред.) - нас поливали водою. І за один полив на кілограм 5 костюм став важчим. Також ми знімали у хаті під стріхою, на вулиці 36 градусів, а там ще спекотніше. Спочатку була сцена внизу, а потім нагорі. Я сідав на стілець між дублями, вставав - він був не просто вологим, а мокрим, з калюжами".

Актори звикли до подібних недоліків знімального процесу і завжди знайдуть, чим похвалитися: “Класно, що кожен день у тебе на зйомках драйв! Коні, верхова їзда, бої. Для пацанів - це джек-пот!"

Спеціально для цієї сцени був привезений величезний дзвін. Він, правда, несправжній - бутафорія

Андрій Ісаєнко додав, що на шаблях бився перший раз.

“Пірати Карибського моря чим нас купили? Гумором, легкістю. Ми теж намагаємося тут зробити з гумором. Як в житті і буває. Це не про "журбу, йти землю цілувати руками..." У козаків багато гумору! Я в "Кіборгах" знімався і спілкувався з військовими - там гумор у людей на найвищому рівні. Це допомагає виживати. І так само у козаків - кожен виїзд може бути останнім. Завжди все на крайній точці", - поділився виконавець ролі Назара.

Міла і Андрій (Мар'яна та Назар)

До речі, Андрій Ісаєнко родом із Запоріжжя, і знятися у фільмі про козаків була його давня мрія.

На завершення додамо, що після Пирогово знімальна група переїжджає на острів Хортиця, де розгорнуться масові дії. Примітно, що жіноча половина каста не бере участь. Як відомо, в "Запорізьку Січ" пропускали тільки чоловіків.

Точна дата виходу серіалу поки невідома, але це буде вже у 2020 році.

Юлія Абрамова

Нагадаємо, раніше "Знай.uа" писав про те, як в Україні оцінюють Одеський міжнародний кінофестиваль і що пишуть про гостей, які відвідали подію.

Також повідомлялося, що в Україні знімають вестерн про Тараса Шевченка. Головна роль дісталася відомому українському акторові Роману Луцькому.

Крім цього, вийшов перший офіційний трейлер українського фільму "Іловайськ 2014", заснованого на реальних подіях, які відбулися на окупованому Донбасі.