Настав час нової важливої прем’єри для українського кіно - у прокат вийшов історичний трилер “Ціна правди”, що був знятий лауреаткою “Золотого глобусу” та номінанткою на Оскар” Аґнєшкою Голланд. Відома польська режисерка приїхала до Києва разом з виконавцем головної чоловічої ролі Джеймсом Нортоном, аби особисто презентувати стрічку.

27 листопада у столичному кінотеатрі “Київська Русь” відбувся спеціальний показ “Ціни правди”.

Першими побачити новий фільм мали змогу українські зірки, представники кіноіндустрії та журналісти.

Аґнєшка Голланд та Джеймс Нортон на прем'єрі у Києві
Аґнєшка Голланд та Джеймс Нортон на прем'єрі у Києві

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Знай.ua готовий розповісти, чому цей фільм викликає велику пошану до його творців та чому український глядач обов’язково повинен подивитися цю страшну історію про знущання сталінського режиму над українським народом.

З самого початку стрічка мала назву “Ґарет Джонс”, але на кінофестивалі Берлінале її презентували під назвою “Mr. Jones”. Для українського прокату назва була змінена на “Ціна правди”. І не можна не погодитися, що це цілком співпадає з головною ідеєю фільму.

Джеймс Нортон у ролі Ґарета Джонса
Джеймс Нортон у ролі Ґарета Джонса

Це історія про відомого британського журналіста Ґарета Джонса, який у 1933 році приїхав до Радянського Союзу, аби взяти інтерв’ю у самого Сталіна. До цього він вже зміг поспілкуватися з Гітлером. Але з Москви він відправляється до України - провести власне розслідування чуток про голод. Побачене на українській землі не просто шокує Джонса, він розуміє, що жорстку правду треба розповісти всьому світу. Саме викриття Ґарета згодом стануть підґрунтям для роману “Колгосп тварин” Джорджа Орвелла.

Цей фільм був створений трьома сторонами - Польщею, Україною та Великою Британією. У режисерському кріслі - Аґнєшка Голланд. Нещодавно Володимир Зеленський підписав наказ про присвоєння Голланд ордену княгині Ольги III ступеня “за вагомий внесок у вшанування пам’яті жертв геноциду українського народу — Голодомору 1932-1933 років в Україні, подвижницьку діяльність, спрямовану на висвітлення правди про Голодомор”. Перед переглядом “Ціни правди” орден був урочисто вручений режисерці.

Аґнєшка Голланд

Дуже приємно, що на прем’єру зміг прилетіти й зірка серіалу “Макмафія” Джеймс Нортон.

Він зізнався, що для нього фільм став великим викликом. Актор сподівається, що цю історію вони змогли гідно розказати глядачеві.

Аґнєшка Голланд та Джеймс Нортон
Аґнєшка Голланд та Джеймс Нортон

“Для нашої команди було дійсно важливо розкрити таку серйозну тему, - говорить Аґнєшка Голланд. - Ми сподіваємося, що меседж, який ми намагалися донести скрізь фільм, буде зустрітий з такою самою увагою і теплотою в Україні, як він був зустрітий в усьому світі. Ми були дуже раді працювати з українськими колегами над цим фільмом і високо оцінили їхню роботу”.

Цей фільм важливий для історичної справедливості, для вшанування пам’яті тих, хто загинув в ті часи. Наразі науковці вважають, що понад чотири мільйони українців померли під час Голодомору в Україні.

На прем’єрі можна було побачити Святослава Вакарчука, Ірму Вітовську, Євгена Нищука, Пилипа Іллєнко, Юлію Синькевич, Софію Андрухович та Джамалу - саме вона записала саундтрек до фільму.

“Дуже хотілося б, аби цей фільм подивилось якомога більше українців. На жаль, нещодавно був день пам’яті жертв Голодоморів, і я майже не бачила свічок у вікнах. А такі фільми мають сприяти відродженню національної свідомості”, - зазначила Ірма Вітовська.

Святослав Вакарчук

Гості прем'єри фільму

Євген Нищук

Джамала (у центрі)

Додамо, що 28 листопада у Києві стартує кінофестиваль “Нове британське кіно”, який відкриє “Ціна правди”. Аґнєшка Голланд особисто представить фільм - він буде показаний мовою оригіналу (англійською) з українськими субтитрами. Паралельно в іншому залі відбудеться показ фільму з тифлокоментарем для незрячих глядачів.

Варто зазначити, що у стрічці зіграла ще одна зірка, яку можна було побачити у бойовику “Форсаж: Хоббс і Шоу”, - Ванесса Кірбі. Вона зіграла роль журналістки Ади Брукс.

Автором сценарію та продюсером є Андреа Халупа, також продюсерували фільм Клаудія Смея, Станіслав Дзідзіч, Єгор Олесов, Ангус Ламонт.

У ролях: Джеймс Нортон, Ванесса Кірбі, Пітер Сарсгаард, Джозеф Моул, Кеннет Кренем, Яків Ткаченко, Олег Драч, Володимир Федорук, Анна Шайдюк, Анастасія Чала, Аліна Ковальська та інші.

Дистрибутор - MMD UA та FILM.UA Distribution. Фільм є спільним виробництвом Film Produkcja за підтримки Polish Film Institute, Kinorob за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Jones Boy Film. Зйомки проходили в Україні, Польщі та Шотландії.

Ґарет Джонс загинув у віці 29 років. Він першим у західній пресі заявив про Голодомор в Україні

Нагадаємо, раніше у київському метро розмістили постери, які розповідають про трагічні події 1932-1933 років в Україні: Голодомор, червоний терор, репресії. Постери – частина спільного проекту FILM.UA Group та столичного метрополітену. Мета акції – розповісти якомога більшій кількості людей правду про кошмарні сторінки вітчизняної історії.

Приводом для проведення кампанії став вихід на екрани історичного фільму "Ціна Правди". Крім того, 23 листопада вшановується Пам’ять жертв Голодомору.

Також у Києві презентували книгу про Ґарета Джонса, який прокричав про Голодомор в Україні на увесь світ.

Ще раніше був презентований офіційний трейлер історичного трилера "Ціна правди".