Карпати - чарівне місце, де можна не тільки гарно відпочити та смачно поїсти, але і духовно насититися. Серед вікових дерев та мальовничої природи є багато місць сили, куди приїжджають туристи кожен рік. Для когось важливо піднятися у гори, подихати свіжим повітрям, доторкнутися до скель, аби відчути всю міць.

Ми розповімо про інше місце, яке з'явилося у Яремче не так давно, але теж має особливу енергетику. У 2019 році в самому серці міста був побудований Baron SPA Hotel. Всередині готелю розташований музей сакрального мистецтва. Тут зібрані старовинні ікони - рідкісні твори церковного мистецтва. У готелі завдяки цим скарбам особлива атмосфера, яку відчуваєш з першого кроку.

Власник готелю та музейної колекції Іван Гаврон розповів Знай.ua, що дизайн будівлі був відразу розроблений під музей та майбутні експонати, які, до речі, подивитися може кожен бажаючий у будь-який день.

Ольга Сумська, В'ячеслав Соломка та Іван Гаврон
Ольга Сумська, В'ячеслав Соломка та Іван Гаврон

Збирати ікони Іван почав багато років тому. Він розповів, що всі його друзі знали про це захоплення і нерідко дарували йому якийсь старовинний екземпляр. Тож він потроху зібрав невеличку власну колекцію. Але ці ікони були без рам. Одного разу Валерій Твердохліб, відомий художник-реставратор та друг Івана, сказав йому: "Гарна ікона без рами, то як генерал без мундира", та запропонував відреставрувати один екземпляр за власним баченням. Це була ікона Ісуса Христа. Після чого вона зайняла почесне місце над робочим столом в офісі Гаврона. З того часу розпочалася співпраця Івана та Валерія. Разом вони відновили десятки ікон. Згодом до роботи над створенням та представленням музейної колекції до них приєднався і син Івана Гаврона – Артур Гаврон, котрий також займається бізнесом та меценатством.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Іван Гаврон - засновник музею та власник колекції
Іван Гаврон - засновник музею та власник колекції

"Потім мене Віктор Ющенко (експрезидент України - ред.) надихнув. Коли я йому розповів про ікони, він сказав: "А чого ж ти не робиш музей? Треба робити музей, людям показати". Я задумався. Коли вже робив цей готель, то саме дизайн закладав під виставку: тут світло продумане, кожна колона. Щоб людина насолоджувалася цим", - поділився Іван Гаврон.

Разом з нами вперше познайомитися з експонатами музею прийшла відома українська акторка Ольга Сумська, яка відпочивала неподалік та добре знайома з власником готелю. Екскурсію по музею проводив сам Іван, бо хто, як не він, найбільше знає все про ці твори мистецтва.

Ольга Сумська
Ольга Сумська

Одна ікона найбільше вразила Ольгу. Це "Три радості" - ікона Божої Матері. Вона відразу побачила в ній подібність з Роксоланою, яку зіграла в молодості. Ця роль стала знаковою та доленосною для акторки.

"Я вперше зустрічаю готель з іконами, який оточений такою енергетикою. Питала у Івана: "А ви не боїтеся, щоб не вкрали такі унікальні екземпляри старовини?" У нас от виносять з музею полотна живопису. "Ні, - каже, - ніхто ніколи не візьме ікону, бо це погана прикмета, це дуже небезпечно, бо людина буде покарана, навіть злодій ніколи не візьме ікону". Знайшла ікону, яка подібна на Роксолану. І де б ви не стали, вона дивиться на вас!" - поділилася враженнями зірка.

Ольга Сумська біля ікони "Три радості"
Ольга Сумська біля ікони "Три радості"

Сумська впевнена, що це доля звела її з цією іконою: "Так мало статися, що я побачу цю картину наживо, і ось вона, Роксолана, через Богородицю прийшла до мене: цей пильний, мудрий погляд матері-берегині. Це неймовірно!"

Роксолана
Роксолана

Ікона "Три радості", приватна колекція родини Гаврон
Ікона "Три радості", приватна колекція родини Гаврон

Серед експонатів музею є і старовинні твори сакрального мистецтва 18-19 століття, і копії оригіналів, є і іконостас з 12 найголовнішими церковними святами, про який так давно мріяв Гаврон.

Картина Шлях евреїв в землю обітовану, 19 століття
Картина Шлях евреїв в землю обітовану, 19 століття

Окремо Іван розповів про ікону "Деісус", для якої довго не міг знайти місце на виставці.

"Думали, куди ж розмістити цього Деісуса. Він захотів світла! Зараз він дивиться на людей, на світ Божий", - пояснив Гаврон, розмістивши ікону біля вікна.

Деісус, 19 ст.
Деісус, 19 ст.

Крім того, цікава і історія цієї ікони.

"Деісус був покритий зовсім іншою фарбою, - додав Гаврон. - Тут була намальована сучасна ікона. Валера почав реставрувати і знімати ті слої - йому почали відкриватися інші фарби. Він побачив зовсім інше століття. Відкрилася ікона Деісуса. Швидше за все, ця дошка була замальована та переховувалася під теперішніми фарбами".

Така доля, на жаль, спіткала багато творів сакрального мистецтва. Іван Гаврон вважає такі знахідки вкрай важливими, особливо повернення в Україну втрачених реліквій.

Іван Гаврон розповідає про ікону Деісус Ользі Сумській та Славі Соломка
Іван Гаврон розповідає про ікону Деісус Ользі Сумській та Славі Соломка

Кожен з представлених експонатів має власну історію, особливість та енергетику. Та кожна людина по-своєму відчуває духовність в цьому місці. Не треба далеко підніматися у гори або кудись їхати у святі місця, щоб відчути щось надзвичайне. Посидівши трохи тут у кріслі в оточенні цих скарбів, можна теж доторкнутися до дива.

Нагадаємо, раніше Знай.ua розповідав, як у Яремче пройшов Winter Romantik Fest 2020. На різдвяні свята сюди з'їхалися українські зірки: Ольга Сумська, Віталій Борисюк, Тимур Мірошниченко, Наталя Бучинська, Ауріка Ротару, Руслан Сенічкін, Людмила Барбір, Арсен Мірзоян та Слава Соломка.

Також читайте інтерв'ю з Аурікою Ротару - про родину, гастролі та виступи з Софією Ротару.

Крім того, Знай.uа поспілкувався з Ольгою Сумською, яка поділилася враженнями про улюблене місце в Карпатах, доросле життя дочок і продовження “Кріпосної”.