Брати Борис і Сергій Шефір - близькі друзі і соратники нинішнього президента України Володимира Зеленського. Разом вони заснували студію "Квартал 95". Нині Сергій "на службі" у гаранта на посаді першого помічника, а Борис, як і раніше, керує телевізійним напрямком у "Кварталі 95".

Знай.uа поспілкувався з Борисом Шефіром про те, як зміни в країні позначилися на роботу "Кварталу", що нового готує студія в цьому році, чи будуть у "Вечірньому Кварталі" "згладжувати" політичні жарти, щоб не потрапляти в черговий скандал.

Сергій і Борис Шефіри з Володимиром Зеленським, фото: Instagram/elena_shefir
Сергій і Борис Шефіри з Володимиром Зеленським, фото: Instagram/elena_shefir

Борисе, ви давно розповідали про створення мультиплікаційного фільму "Повернення Гуллівера", і нарешті на Berlinale його прем'єра відбулася. Українці побачать його набагато пізніше. Хто в підсумку купив цей проєкт?

По-перше, на Берлінале відбулася не прем'єра, а презентація проєкту. Фільм ще у виробництві і буде готовий трохи пізніше. Це великий проєкт, розрахований на світовий прокат, з англомовною версією. Дистриб'ютором проєкту виступить Французька компанія. Українці побачать проєкт одночасно з усім світом, в новорічні свята.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

"Повернення Гуллівера" від студії "Квартал 95"
"Повернення Гуллівера" від студії "Квартал 95"

Як мультфільм зустріла Європа?

Чесно кажучи, не знаю. Перша презентація відбулася в Берліні, там проєкт представив наш партнер і головний спонсор Олег Ходарчук. Він говорить, що "рвемо фестиваль". Ось приїде, в нього і запитаємо.

Ця робота триває вже дуже довго. А з чим пов'язана така затримка?

Головна затримка – технологія. На жаль, виробництво мультфільму – дуже довгий процес. Як нам пояснили фахівці – швидше ніяк!

У 2021 році відбудеться прем'єра "Мавка. Лісова пісня" - 3D-мультфільм, створений студією Анімаград за підтримки Держкіно. Це ваші конкуренти в цій сфері?

Звичайно ж, вони – наші конкуренти, але тільки в творчому плані. І ми, і вони тільки починаємо рух на цьому ринку, тому місця вистачить всім. Насправді, я був у журі на пітчингу, і особисто голосував за їх проєкт. Так що ніякі ми не конкуренти, а, швидше, однодумці.

"Повернення Гуллівера" від студії "Квартал 95"
"Повернення Гуллівера" від студії "Квартал 95"

В країні відбулися зміни, які, імовірно, позначилися і на вашу роботу в цілому. Що змінилося, розкажіть? Чи розглядаєте співробітництво щодо проєктів з Держкіно, наприклад?

Чесно кажучи, на теле - і кіноринку ніяких змін не відбулося. Мабуть, поки руки не доходять до головних питань нашого ринку. Тут ще належить розібратися з усіма питаннями, в тому числі і мовному. А поки працюємо в старих умовах, чесно кажучи, не найбільш сприятливих. І з Держкіно становище не краще. Там такі умови, що після нашої першої спроби з фільмом "Я, ти, він, вона", ми поки що в пітчингах не беремо участь. Чекаємо поліпшень.

Чи змінився вектор роботи?

Вектор роботи – все той же: робимо справу, виробляємо продукт, головна мета, щоб цей продукт був якісний, конкурентний. Ось наш головний вектор. Збираємо навколо себе найталановитіших, цікавих людей, намагаємося жити однією сім'єю. Нікого не обманюємо. А інше – додасться.

"Квартал 95" за останній рік розширив свою діяльність, "зайшов" на інші канали, крім 1+1 (виробництво телесеріалів). Ходять чутки, що "Вечірній Квартал" може перейти на інший канал, це правда?

Так, наш головний партнер – "Плюси", але в іншому – ми самостійний продакшн, готові до співпраці з будь-якими каналами. При цьому немає необхідності переходу проєктів з каналу на канал, якщо співпраця плідна. Краще на новому каналі робити нові проєкти.

Сергій і Борис Шефіри з Володимиром Зеленським
Сергій і Борис Шефіри з Володимиром Зеленським

Після низки політичних скандалів у "Вечірньому Кварталі" ви обговорювали з колегами, як обходити ці ситуації? "Не мочити" жорстко, наприклад?

Якщо мочити не жорстко, краще взагалі не мочити. Наш жанр такий, що образи будуть завжди. І зловити на жорсткому жарті - не питання. Головне - бути відвертим з глядачами і мати власні переконання, а скандалів боятися -...

На які проєкти у вас ставки в цьому році? Що нового представить "Квартал 95"?

Головне завдання - не втратити досягнуте. У нас втрати з особовим складом - кращих людей віддали країні! Тому головне – втримати існуючі проєкти: "Вечірній Квартал", "Жіночий Квартал", "Розсміши коміка"... З новенького головне – наші кіношні справи і серіали, ситком... "Свати 7", до речі.

Яким був 2019 рік для вас у робочому плані? Що вдалося зробити?

Рік був важкий, але цікавий. Головне – це новий досвід участі у виборах. І, між іншим, як і все, що ми робимо – переможний. Але сьогодні політика позаду, ми повернулися до своєї основної діяльності. Тут роботи вистачить надовго. Так, якщо чесно, і цікавіше!

Скажіть, чи є вже розуміння, повернеться на екрани програма "Чисто News"?

На початку березня оновлений проєкт вийде на екрани.

У "Розсміши коміка" буде нова ведуча, ім'я ще не називається. Але це, можливо, артистка "Жіночого Кварталу". Як обирали "жертву"?

Як і всі наші рішення, вибрали найталановитішу.

У кожної людини є заповітна мрія. Про що ви мрієте найбільше?

Ну, кінцева мета залишилася тією ж – "Оскар", саме так ми відповіли на подібне питання на початку нашої діяльності. Планку знижувати не будемо!

А в особистому житті головна мрія – спокій в країні. Набридли часи змін. Хочеться просто миру і добрих людей навколо.

Борис Шефір, Максим Ткаченко, Олег Філімонов та Сергій Танчинець
Борис Шефір, Максим Ткаченко, Олег Філімонов та Сергій Танчинець

Якщо говорити в творчому плані, то що мрієте створити ще в Україні?

Є ще одна мрія, яку колись задумували разом – створити "Український ГОЛЛІВУД". Зараз багато роблю в цьому напрямку, і навіть є зрушення. Але поки все в повітрі. Але, якщо вийде!

Ми все про роботу. А як ви відпочиваєте від робочої суєти, зізнайтеся?

Я – молодий татусь. Правда, тільки за віком дітей. Доньці – 7 років, синові – 5. Як тільки вільна хвилина – відразу до них. Це моя головна робота і мій головний відпочинок.

Маргарита - дочка Бориса Шефіра
Маргарита - дочка Бориса Шефіра

З роками ваше бачення на життя стало змінюватися? Пріоритети?

Із змін – діти. А пріоритети – ті ж самі: чесність, справедливість, цікава робота (слава богу, з цим пощастило). Дружба! Це святе! Любов – це обов'язково! В загальному – все за Біблією, хоч я і не релігійний.

Борис Шефір з красунею-дружиною Оленою
Борис Шефір з красунею-дружиною Оленою

Чого не вистачає вам для гармонії у житті? Миру, взаєморозуміння в суспільстві?

Миру і взаєморозуміння – це точно! А ще – культури! І власної, і культури оточуючих. Може, звучить трохи по-снобськи, але я так відчуваю. Дуже хочеться загального підйому культури в Україні. Книги, театр, класична музика, живопис... повірте, там такі масиви краси і гармонії.

Я дивлюся на все це і думаю, як шкода, що я це раніше не знав, і як шкода, що цим не можуть помилуватися всі! Треба якось пробудити інтерес народу до цього. Може, тоді й гидоти буде менше, і мир ближче.

Юлія Абрамова

Нагадаємо, раніше Знай.uа поспілкувався зі співачкою Мартою Адамчук, яка розповіла про чвари серед дівчат в "Жіночому Кварталі".

Також Марта Адамчук з "Жіночого Кварталу” прокоментувала свої фото у весільній сукні. Чи збирається зірка заміж?

А Віра Кекелія напередодні різдвяних свят зробила маленький сюрприз фанатам. Зірка поділилася несподіваним фото.