Музична індустрія прямо зараз переживає критичний період у зв'язку з карантином. Скасування концертів і гастрольних турів залишило артистів і їх музикантів без роботи, а організаторів - ще й з величезними боргами. Поки що складно передбачити наслідки цих обставин і в яку прірву затягне людей майбутня криза.

Знай.uа зібрав думки представників української музичної індустрії про те, як коронавірус вдарив по їхній роботі та бюджету.

Співзасновник і генеральний директор компанії VIRUS Music та Concert.ua Дмитро Феліксов повідомив у Facebook, що концертна галузь вже несе колосальні збитки.

"Ми перші взяли на себе удар, зупинивши за першим розпорядженням уряду проведення масових заходів, - написав він. - Тільки це рішення призвело до прямих збитків галузі більш ніж на 500 млн гривень лише в період чинного карантину. При цьому більше 200 тис. глядачів не потраплять на концерти і можуть втратити гроші за куплені квитки. До кінця року втрати галузі складуть понад 1 млрд і це за умови, що карантин буде скасовано, а сама пандемія, буде взята під контроль".

Дмитро Феліксов
Дмитро Феліксов

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

За словами Феліксова, співробітники концертної індустрії, а це і артисти, і музиканти, і автори, і люди із суміжних галузей (рекламні агентства, квиткові оператори, організатори концертів), залишилися без роботи.

"Всі вони без винятку зупинили свою діяльність. Багато хто залишилися не тільки без засобів до існування, але і з мільйонними боргами", - зазначив він.

Зупинилася робота і в кіновиробництві, а також кліпмейкерстві - всі актори і режисери вирушили у вимушену відпустку.

Про ситуацію висловився і Михайло Ясинський - генеральний продюсер компанії Secret Service Entertainment Agency.

Михайло Ясинський, фото: Facebook
Михайло Ясинський, фото: Facebook

"Під загрозою цілий сектор масової культури та економіки держави. Але перш за все - люди! І я не згущую фарби. Я власник невеликої продюсерської компанії. Ви добре нас знаєте! Ми працюємо вже більше 15-ти років, ми робимо класні шоу і крутий контент! У мене близько 30-ти співробітників. У колективах артистів, які співпрацюють з нашою компанією, - понад 50-ти чоловік, наші шоу обслуговують десятки людей, у різних містах країни. Це десятки людей рідкісних, унікальних творчих професій. Це також сотні людей технічного персоналу. І це тільки одна наша компанія і кілька артистів! В один момент всі ми залишилися без роботи і заробітків. Перспективи більш ніж туманні. А скільки нас по всій країні?! Тисячі! Артистів, музикантів, акторів, хореографів, режисерів", - написав він у Facebook.

За словами продюсера, їх індустрія виявилася однією з найбільш уразливих перед заходами карантину - тисячі професіоналів та членів їх сімей залишилися наодинці зі своїми проблемами.

"Кілька місяців простою в нашому бізнесі можуть розвалити всю галузь, - переконаний Ясинський, - на відновлення якої підуть місяці, а, за деякими оцінками, до року, протягом яких ми, музичні менеджери і підприємці, можемо втратити головне - професіоналів, які змушені будуть піти з професії!"

Співак Віталій Козловський, як і інші його колеги, перебуває вдома на карантині. Він розуміє, які наслідки чекають його і всіх інших артистів, але не впадає у відчай.

"Я дотримуюся карантину. Вважаю, від того, наскільки відповідально кожен з нас до нього поставиться, залежить здоров'я кожного. А ще те, наскільки швидко ми зможемо це все подолати, - сказав Знай.uа артист. - Для більшості людей, на жаль, це пов'язано з паузою в бізнесі і з фінансовими втратами, але і до цього потрібно поставитися з розумінням, адже здоров'я - понад усе. І тим, у кого є можливість - намагатися підтримувати в цьому плані тих людей поруч, хто опинився в зовсім безвихідному становищі - літніх, одиноких, з маленькими дітками. Раз вже така ситуація склалася, вважаю правильним сприймати її тверезо, не нагнітати, не впадати у відчай".

Віталій Козловський, фото: Instagram співака
Віталій Козловський, фото: Instagram співака

Віталік зазначив, що свій час у карантині намагається проводити з максимальною користю.

"Читаю книги, на що ніколи не вистачало часу, займаюся спортом вдома, прослуховую демо-матеріал, який надсилають автори. Минулого тижня презентував пісню "Вдома", і, щоб підняти своїм підписникам настрій, запустив в Інстаграмі флешмоб - запропонував брати з мене приклад, і під мою нову пісню показати, як вони проводять час на карантині. А авторам найбільш оригінальних відео вже готую призи", - додав він.

Перенести всі концерти і зйомки були змушені та артисти компанії mamamusic.

"Безумовно, ситуація у всьому світі (і йдеться не тільки про пандемію, яка охопила всю планету, але і про наближення світової економічної кризи) кардинальним чином змінила наші плани на найближче майбутнє, - розповів Знай.uа Юрій Нікітін. - Після успішного концерту в київському Палаці Спорту, ми змушені були перенести всеукраїнський тур гурту KAZKA, а це 28 концертів по всій країні, а також запланований тур гурту по Європі та Америці. Крім того, змістилися зйомки нового кліпу і вихід нового синглу гурту НЕАНГЕЛИ. Але, разом з тим, ми намагаємося дивитися на дану криза – як на можливість".

Юрій Нікітін, фото з особистого архіву продюсера
Юрій Нікітін, фото з особистого архіву продюсера

Наразі багато артистів перейшли на новий формат онлайн-квартирників - виходять у прямий ефір в Instagram і співають для підписників у соцмережі.

Юрій Нікітін зазначив, що він разом з командою теж зосереджений зараз на створенні унікального контенту і пошуку оригінальних рішень і нових каналів комунікації з аудиторією. Зокрема, 30 березня він запускає перший онлайн-курс "Стратегія Суперзірка" в рамках школи музичного бізнесу NIMBS.

"Цей курс про те, як в короткостроковій перспективі і з мінімальними інвестиціями вивести свій музичний проєкт у вищу лігу шоу-бізнесу. Ми будемо аналізувати, як використовувати кризу в якості трампліну для запуску або перезавантаження музичного проєкту, для його квантового стрибка", - додав продюсер.

Як пережити цю кризу і залишитися на плаву розмірковують і Ясинський з Феліксовим. Вони звернулися з петицією до президента Володимира Зеленського, в якій закликають владу захистити музичну та концертну індустрію від негативних наслідків пандемії і карантину.

"На сьогодні форма петиції Президента України - чи не єдина, щоб звернути увагу органів влади на наші проблеми. Через плутанину з мінкультури, з огляду на загальний режим роботи парламенту це може бути результативним... Це дозволить компаніям, які представляють нашу сферу, приватним підприємцям витримати удар, утримати себе і свої колективи в цей складний період і скоротити ризики при відновленні своїх позицій після епідемії. Я прошу всіх моїх колег, артистів, музикантів, представників музичного та коломузичного цехів, організаторів концертів, технічних наших партнерів, прошу членів ваших сімей - підписати цю петицію", - закликає Михайло Ясинський.

‼️ ОБРАЩЕНИЕ ГЕНЕРАЛЬНОГО ПРОДЮСЕРА #SecretServiceEA К ПРЕДСТАВИТЕЛЯМ МУЗЫКАЛЬНОЙ ИНДУСТРИИ Михаил Ясинский ‼️ ВАЖНО!...

Geplaatst door Secret Service Entertainment Agency op Zaterdag 21 maart 2020

"Всі погодяться, що сьогодні, як ніколи раніше, світ знаходиться перед прірвою. Стрибок неминучий, глибина непередбачувана, результат падіння катастрофічний. Кожна сім'я в тій чи іншій мірі постраждає від уже вжитих заходів і наслідків, які вони за собою приведуть. Сотні тисяч людей або вже залишилися без роботи, перебуваючи в неоплачуваній відпустці, або скоро там будуть. Погляди і прохання малого і середнього бізнесу усього світу звернені до своєї влади. У Китаї ключові галузі позбавлені сплати ПДВ, у США кардинально знижується податкове навантаження на доходи фізосіб, а цілі галузі отримують прямі фінансові дотації. Країни повсюдно знижують облікову ставку і формують пакет безпрецедентних заходів для підтримки бізнесу всіх розмірів", - поділився Дмитро Феліксов.

Все согласятся, что сегодня, как никогда ранее, мир находится перед пропастью. Прыжок неизбежен, глубина непредсказуема,...

Geplaatst door Дмитрий Феликсов op Maandag 23 maart 2020

На його думку, за допомогою петиції вони зможуть "достукатися нагору".

"Ми просимо прийняти пакет заходів для порятунку галузі не тільки на період дії карантину, а й на термін, який знадобиться на її відновлення", - додав він.

Що ж очікують від президента і уряду Феліксов і Ясинський:

- пільги на оренду державних і комунальних концертних майданчиків

- відстрочку виконання зобов'язань (повернення вартості квитка) на термін до 180 днів перед глядачем в разі скасування події

- скасування ПДВ для національного культурного продукту (відповідний законопроєкт припадає пилом в податковому комітеті)

Додамо, що на сьогодні петицію підписали всього 366 чоловік з 25 тисяч необхідних. Залишилося 89 днів до закінчення збору підписів.

Нагадаємо, раніше Знай.uа писав, що клавішник з легендарного гурту Bon Jovi заразився коронавірусом.

Також повідомлялося, що Володимир Остапчук вирішив підзаробити на коронавірусі.