Суддя "МастерШеф. Професіонали" на каналі СТБ Ольга Мартиновська поділилася своїм рецептом паски, на який її надихнули французькі пекарі. Оля наразі живе у Франції, де у неї свій ресторан. І вона, як і українці, знаходиться на домашній ізоляції - їй довелося закрити ресторан.

Спеціально для Знай.uа кулінар розповіла, як приготувати смачну паску з додаванням вишні в коньяку.

Ольга Мартиновська, фото: СТБ
Ольга Мартиновська, фото: СТБ

"У мене завжди Великдень, Різдво були тими святами, на які сім'я повинна бути обов'язково разом! Незважаючи на все, це були два обов'язкових свята. Зараз карантин, і я перебуваю у Франції, а моя сім'я – в Україні. Зараз у мене дуже болить душа. Ми звикли їздити на природу, ходити до церкви, до гостей, а зараз все, що залишається – це святкувати вдома. До речі, католики-французи вже відсвяткували Великдень 12 квітня. Але ніхто не виходив на вулицю, всі сиділи по своїх балконах. Тому ви теж залишайтеся вдома, випікайте пасочки, накривайте вишуканий стіл. Ми раніше завжди кудись поспішали, а зараз є можливість приділити багато часу і уваги Великодню", - зазначила Мартиновська.

Паска "по-французьки"

Паска "по-французьки" від Ольги Мартиновської
Паска "по-французьки" від Ольги Мартиновської

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Знадобиться:

500 г борошна вищого сорту

16 г морської солі

150 г цукру

25 г живих дріжджів (9 г сухих)

200 г вершкового масла

8 цілих яєць

120 мл рослинного масла (краще оливкового другого віджиму або будь-яке інше, але без різкого запаху)

200 г сушеної вишні

3 зірочки бадьяна

50 мл коньяку

300 г білого шоколаду для глазурі

50 г какао-масла для глазурі

"Цей рецепт паски дуже близький до французької булочки-бріошу. Я відштовхувалася від рецепту "Бабусин бріош" відомого французького шефа Анн-Софі Пік. Готуємо з любов'ю і теплотою", - звернула увагу шеф-кухар.

Приготування:

Спочатку замочіть вашу вишню в коньяку і залиште на кілька годин. До речі, якщо ви не знайшли сушену вишню, візьміть заморожену і зробіть домашні цукати. Для цього потрібно розморозити ягоду і проварити в сиропі 2 хвилини (сироп: 100 мл води+50 г цукру). Злити зайвий сироп через сито і відправити в духовку на 2-3 години при температурі 90-100С. Піде вся зайва волога, а ягода при цьому залишиться соковитою, але вже не потече і не дасть зайвий сік в тісто. З вишнею вийде дуже смачно!

В чашу міксера покласти борошно, дріжджі (покришити або просто всипати сухі), 6 яєць, і на невисокій швидкості вимішувати гаком 5-6 хвилин.

Вершкове масло нарізати кубиками, воно повинно бути не дуже холодним, але і не теплим (14-16 С).

Додаємо масло, не перериваючи процес вимішування в 3 етапи. Коли тісто добре вимішано і відлипає від бортів чаші, додаємо останні 2 яйця і рослинне масло. Вимішуємо ще 10 хвилин.

ВАЖЛИВИЙ МОМЕНТ: рослинне масло я ароматизирую зірочками бадьяна (нагріваємо олію до 45-50 градусів разом з бадьяном, остуджуємо і залишаємо на пару днів). Щільне рослинне масло, особливо оливкове, дуже потужний абсорбент! Ви можете надати йому будь-який смаковий відтінок.

Накриваємо харчовою плівкою або вафельним вологим рушником і даємо тісту підійти 1 годину при кімнатній температурі. Тісто любить також вологість (90% в ідеалі).

Обминаємо тісто, що піднялося, делікатно руками, тим самим випускаючи вуглекислий газ, який утворився за рахунок життєдіяльності дріжджів.

Накрити знову харчовою плівкою і поставити в холодильник на 12-16 годин.

Форми змастити вершковим маслом, укласти кульки тіста, змастити верхівочки яйцем і дати підійти в тепленькому місці 2 години, вже нічим не накриваючи.

Випікати при 150 градусів 20-30 хвилин: все залежить від розміру форми. 20-30 хвилин для паски вагою 300-400 грам, а для зовсім маленьких 15-18 хвилин достатньо.

Я покриваю пасочки сумішшю топленого білого шоколаду і какао масла. Прикрашаю за настроєм. Як на фото, наприклад, я сама зацукрувала пелюстки ірису і ромашку.

Паска "по-французьки" від Ольги Мартиновської
Паска "по-французьки" від Ольги Мартиновської

Все натурально! Точний спосіб приготування таких квітів можна подивитися на моєму YouTube-каналі "Оля кУховарит".

Нагадаємо, раніше учасників "МастерШеф. Професіонали" змусили готувати ресторанні страви з відходів.

Крім того, Знай.uа склав для читачів топ-5 найбільш смачних страв від відомого кулінара Євгена Клопотенко.

Як повідомляв портал Знай.uа, судді "Мастершефа. Професіонали" порахували дві страви учасника занадто простими.