Віртуальний світ давно поглинув людство. Серед нас з'явилися "сетеголіки" - люди, які залежні від соціальних мереж. Вони можуть по 12-14 годин на добу бути в онлайні: чатитись, гортати стрічку новин, стежити за життям зірок, друзів, знайомих.

30 червня відзначається Міжнародний день соціальних мереж. З цієї нагоди Знай.uа звернувся до психолога проєкту "Від пацанки до панянки" (Новий канал) Наталії Борисової за порадою, як боротися із залежністю від соцмереж. А ведучі Оля Манько і Максим Узол розповіли, як отримати користь від багатогодинного перебування в мережі.

Наталія Борисова, психолог проєкту "Від пацанки до панянки" (Новий канал)
Наталія Борисова, психолог проєкту "Від пацанки до панянки" (Новий канал)

Наталія Борисова попереджає, що людям, які сильно піддаються зовнішньому впливу, залежність від соціальних мереж може серйозно нашкодити. Зазвичай мова йде про дітей або психологічно нестійких дорослих.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

"Такі люди можуть вступати в різні групи типу "Синій кит" і завдавати собі шкоди аж до летального результату, - поділилася психолог. - Також вони можуть зв'язатися в мережі з сумнівними особистостями, що поширюють наркотики, і різними радикальними рухами, сектами. А ще - жорстокі сцени і заклики до насильства, які можна зустріти в інтернеті, можуть підірвати їх нервову систему".

Щоб убезпечити себе, Наталія Борисова рекомендує встановити ліміт перебування в інтернеті, чергуючи його з фізичними вправами і реальним спілкуванням. Так ви не тільки поступово позбудетеся від залежності, але і поліпшите здоров'я.

Оля Манько, ведуча (Новий канал)
Оля Манько, ведуча (Новий канал)

Ведучі тревел-проєкту "У кого більше?", який Новий канал презентує вже цієї осені, Оля Манько і Макс Узол поділилися своєю думкою, як проводити час в тому ж Instagram з користю.

"Соцмережі - класна можливість заявити про себе, реалізувати творчі задуми, продати свій товар. Намагаюся ставитися до цього серйозно і робити корисні публікації - писати про класні місця, складати маршрути. І сама читаю тільки тих, чиї акаунти мені корисні, щоб не витрачати час на безглуздий перегляд стрічки новин, - каже Оля Манько. - В Instagram можна підписатися на акаунти з вивчення англійської мови, сторінки з класними і простими рецептами".

Оля Манько, ведуча (Новий канал)
Оля Манько, ведуча (Новий канал)

Оля зізнається: іноді занадто багато часу витрачає на Instagram і Facebook, тому час від часу організовує собі відпочинок від соцмереж.

"Я можу день-два не заходити у соцмережі взагалі або зайти буквально на пару хвилин, щоб зробити пост або зняти InstaStories - щоб активність на сторінці не падала, - додала ведуча Нового каналу. - В такі періоди намагаюся побільше гуляти, спілкуватися з близькими в реальному житті, в ідеалі - поїхати кудись на природу. Це дуже важливо - хоча б день-два в місяць проводити без телефону. Взагалі я намагаюся себе контролювати - якщо розумію, що бездумно гортаю стрічку Instagram, відкладаю телефон і займаюся більш важливими справами".

Напарник Олі за проєктом "У кого більше?" і за сумісництвом її чоловік Максим Узол вважає себе дуже залежним від соцмереж.

Макс Узол, ведучий (Новий канал)
Макс Узол, ведучий (Новий канал)

"У нас з Олею іноді навіть трапляються міні-конфлікти з цього приводу. Вона дорікає мені, що я постійно сиджу в телефоні, і вимагає живого спілкування, - говорить Максим. - Зараз без соцмереж неможливо жити, але я намагаюся планувати день і виділити певний час вранці, в обід і ввечері на соцмережі, месенджери, пошту. Спочатку все скопом прочитав, потім відповів - дуже економить час. Ще одна важлива порада: ніколи не читайте повідомлення, якщо не можете відповісти на нього прямо зараз - потім воно загубиться, ви не відпишите і підведете людину".

Крім того, Макс рекомендує проводити відпустку без телефонів. А якщо переживаєте за активність в соцмережі, можете скористатися спеціальними програмами автопостингу і запланувати публікації наперед.

Раніше повідомлялося, що психолог Патрік Вінсент розповів, як подолати залежність від гаджетів за допомогою діджитал детоксу.

Також нове дослідження визначило, скільки людей не можуть жити без смартфона і чому це так небезпечно.