Зайшла якось Ірена Карпа, українська письменниця, співачка і журналіст, в Парижі до знайомої української дизайнерки для того, щоб приміряти весільну сукню для зйомки. Розкішне шовкове плаття, прості лінії і досить глибокий виріз спереду. Сіла сукня ідеально і жінка вирішила її взяти. На що їй відповідають “Хвилиночку!” і в ту ж мить дизайнерка дістає незрозумілу диво-конструкцію, схожу на такий собі силуетний прозорий боді з поролоновими колами в районі грудей і мовчки починає пришивати його до вивороту тільки що обраної сукні. Карпа тоді серйозно здивувалася…

Жінка пояснила, що багатьом хочеться і велике декольте, і щоб нічого там не було видно. І, можливо, Ірені Карпі в цій ситуації все одно і не страшно, але ж до людей на весілля вся сім'я може приїхати, включаючи навіть троюрідних родичів з села. “Що ж тоді буде?” — запитує дизайнерка.

Ірена Карпа, фото: Wikipedia
Ірена Карпа, фото: Wikipedia

І в якийсь момент, коли Карпа махає рукою на це “нечесне декольте” з захистом від якихось немислимих випадків. Їй згадується скандал з Джанет Джексон, у якої під час церемонії Superbowl і виступа з Джастіном Тімберлейком була випадково показана частина грудей. І проблема цієї ситуації полягала не тільки в наступному фокусі новини всіма можливими ЗМІ і жовтою пресою, а те що співачку змусили публічно вибачитися за інцидент і сказати, що більше таке не повториться.

Зараз Ірена Карпа проводить експеримент, в ході якого вона протягом місяця носить одяг виключно українських дизайнерів, а у соціальних мережах — розповідає про них історії і знайомить з більш широкою аудиторією. Так, в одному короткому відео, її підписниця помітила соски під кашеміровим светром і вирішила написати про це коментар під фотографією доньки Ірени, настільки це не давало їй спокою.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Ірена Карпа, фото: Instagram
Ірена Карпа, фото: Instagram

І начебто письменниця могла спокійно забути про цю ситуацію і жінку, але думка про засудження і осуд лише через вираження тілесності — дуже популярна в світі тенденція, яка змусила поділитися про це в публікації. І після тексту, вона очікувала побачити в коментарях бруд і обурення, але побачила те, що і жінки, і чоловіки різного віку, навіть двадцятирічні хлопці та дівчата, писали про те, що речі необхідно носити ті, які комфортні саме тобі.

Однак знайшлися дівчатка, які описали ситуації, де їх ненавиділи за грудне вигодовування в громадських місцях, прямо натякаючи і наказуючи, що робити це необхідно в туалеті. Писали і дівчата з великими розмірами грудей, підтримуючи рух ненависті до бюстгальтерів, але з-за відсутності анатомічної зручності не можуть собі цього дозволити.

Ірена Карпа сиділа на курсах цивільного навчання для емігрантів і слухала викладача французької. Чоловік був досить опасистий і прілий з-за літньої спеки. Його розмір грудей був більше, ніж у дівчини і рельєф тіла виглядав так, ніби на ньому не було футболки. І її здивувало, що ніхто з присутніх не попросив чоловіка прикрити соски хоча б майкою. І чому ж тоді чоловічи груди настільки безнаказанні в порівнянні з жіночими? З-за того, що чоловіки не годують грудьми? Або просто з-за того, що він чоловік і необхідно негайно від нього відчепитися? Тоді чому б не зробити це по відношенню до жінок, яким незручно в літню спеку душити себе бюстгальтером?

Жінка проти жінки?

Найважчим у цій історії для Карпи стали не стільки фрустровані чоловіки, а те що цькування до жінки найчастіше виявляють самі жінки. Ця мізогінія поширюється по всьому світу — від бабусь під під'їздом з їх коронними фразами, до дівчаток з низки африканських країн, яким досі деформують геніталії. Вона задається питанням: “Чому там, де потрібно один одного підтримувати, жінки стають на бік засуджуючих?”. Вона навіть у психолога запитала професійної думки.

Прогрес хоч і не стоїть на місці, але чи громадський він або індивідуальний — він завжди сприймався більшістю зі страхом і ворожістю. Люди звикли до електрики та інтернету, штанів або голих рук і ніг. Жінкам доведеться звикати до подібного довше, ніж чоловікам, тому що свобода тіла означає підрив власних світоглядних понять, міркує клінічний психолог Софія Гордієнко. Жінки змушені жити під батогом внутрішнього критика. Тому прийняття свободи вибору, яка означає можливість носити саме ті речі які тобі сподобалися, є спробою зруйнувати усталену істину.

Також психолог Ірени Карпи пояснив ситуацію, в якій саме жінки вдаються до засудження: “Тому що саме жінки ідентифікують себе з іншою жінкою. Фрейд назвав це "проективною ідентифікацією": я роблю з тобою те, що колись змусили пережити мене. І на насправді, викликаючи гнів у тих, кого критикують, вони ще й провокують їх на таку відповідь, яка, можливо, звільнить їх від власних внутрішніх ланцюгів”.

Перші реакції на втрату чого-небудь цінного завжди заперечення з подальшим гнівом. Тому залишається тільки чекати, а поки жінкам, яких засуджують за годування дитини грудьми на людях, Ірена рекомендує посилати тих самих пообідати в туалеті, якщо немовлята зобов'язані це робити.

І пам'ятайте про ті самі прекрасні історичні марші за звільнення жінок в 1968 році, на яких бюстгальтери як раз таки і спалювалися як символ поневолення і обмеження жіночої свободи. Тому Ірена повідомляє, що найголовніше — не обмежувати себе самих.

Нагадаємо, Ірена Карпа зізналась, що часто збігала з відносин з поганими хлопцями.

Як повідомляв "Знай.uа" Ірена Карпа вийшла заміж втретє.

Знай.uа писав про те, що Карпа похвалилася дітьми-поліглотами.