Дан Балан — молдавський музикант, поп-виконавець, композитор і продюсер. Є засновником і колишнім учасником групи O-Zone, а також автором їх міжнародного хіта "Dragostea Din Tei". Також є автором і виконавцем таких хітів, як "Chica Bomb", "Justify Sex" і "Freedom".

Щоб зрозуміти секрет успіху цього артиста, а також дізнатися повну біографію і останні новини про нього, цю людину ви дізнаєтеся з даного матеріалу.

Досьє

Дан Балан
Дан Балан: Facebook

Дата народження: 6 лютого 1979 року

Місце народження: Кишинів, Молдавська РСР, радянський Союз

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Ім'я при народженні: Dan Balan

Вік: 41 рік

Зріст: 1,93 м

Знак Зодіаку: Водолій. За східним календарем: рік земляної Кози

Національність: молдаванин

Володіє румунською, англійською, російською, французькою мовами

Проживає в Нью-Йорку

Рід діяльності: музикант, співак, автор пісень, продюсер, член журі музичних конкурсів

Жанри: поп-рок, поп-музика, рок, данс-поп.

Мови виконання: записує музику румунською, російською та англійською мовами

Інструменти: клавішні, гітара, бас-гітара, фортепіано

Роки творчої активності: 1995-теперішній час

Лейбли: Sony Music, Universal Music, EMI, Gala Records / Warner, Media Pro Music, First Music Publishing

Співпраця: Inferialis, O-Zone, Crazy Loop, Katie DiCicco, Jack Joseph Puig, Rihanna, Lady Gaga, Bob Clearmountain, Chris Lord-Alge, Tony Maserati, Andrea Bertolini, Korey Gibson, Jesse Dylan, Браско, Chris Elliott, Віра Брежнєва, Тіна Кароль, Катерина Вілкова. Співпрацював з продюсером Джеком Джозефом Пуїгом, який працював з такими суперзірками, як No Doubt, the Rolling Stones, Sheryl Crow, John Mayer.

Офіційний веб-сайт Дана Балана

Профіль в Instagram

Офіційна сторінка в Фейсбук

Біографія

Балан народився в 1979 році в Кишиневі, столиці Молдови.

Дан почав проявляти інтерес до музики, коли був ще дитиною. Перший акордеон у нього з'явився, коли йому було одинадцять років. Майбутній артист відвідував музичну школу, але потім вступив вчитися на юриста. Навчання Балан кинув, щоб займатися музикою.

Він рано проявив себе як співак, автор пісень і продюсер. З ранніх років виступав у різних музичних жанрах. Кар'єру почав в 1997 році в рок-групі Inferialis.

Однак Inferialis була хеві-металевою групою, а особистий стиль Балана більше схилявся до поп-музики. Так, Дан зробив собі ім'я на музичному ринку завдяки сольній пісні "Ode me", що стала вельми популярною.

Дан Балан
Дан Балан: Facebook

У 1998 році Inferialis розпалися. І Балан разом з Петру Желіховскі, іншим учасником Inferialis, заснував комерційну поп-групу O-Zone, виконуючу музику в стилі євроданс. У 1999 році вони удвох випустили Румунський альбом "Dar unde esti?"("А ти де?"), що став популярним у Молдові. Незабаром після цього склад групи змінився: місце Желіховського зайняли Арсеній Тодіраш і Раду Сирбу. Альбоми, випущені новим складом групи стали популярними, незважаючи на те, що були менш комерційними і сильно відрізнялися від іншої популярної румунської музики того часу. Група завоювала нагороди і домоглася слави як в Румунії, так і в Молдові.

Зоряний час

Як фронтмен і творча сила, що керує написанням і продюсуванням, Дан привів O-Zone до світового успіху.

Кар'єра Балана вийшла на абсолютно новий рівень в 2003 році, коли група O-Zone випустила пісню "Dragostea Din Tei" ("Любов з лип"), також відому як "Пісня Нума Нума". Вона була надзвичайно популярна в той час: очолювала чарти в більш ніж 30 країнах і була продана тиражем більше 12 мільйонів копій по всьому світу.

Дан Балан
Дан Балан: Facebook

Незважаючи на те, що група виконувала свої хіти румунською мовою, якою мало хто говорить за межами Румунії, Тексти пісень були повільні, прості і запам'ятовуються. У поєднанні з досить гучним відео, пісня " Dragostea Din Tei "стала вірусною в Інтернеті, і незабаром до неї додалися тисячі відеороликів, на яких люди знімали себе, намагаючись заспівати"the Numa Numa Song". Цей твір не був проривом у світі музики, але воно забезпечило групі тимчасову популярність, яку деякі з її учасників використовували в майбутньому, у своїй сольній кар'єрі, з великим або меншим успіхом.

Два роки по тому, перемігши в номінації "Сингл року" за трек "Dragostea Din Tei" група отримала премію Echo Awards 2005 від німецької музичної індустрії.

Після розпаду O-Zone в 2005 році Балан продовжував виступати з кількома різними групами і під різними псевдонімами, включаючи Crazy Loop. Він також був співавтором синглу "Live Your Life", який виконали Ріанна і T.I.

Одна з груп, яка грала зовсім іншу музику, отримала назву Balan. До її складу увійшли: Ігор Бузурнич (гітара), Алекс Каланча (бас) і Гена Барбу (ударні). Нова група також зробила кілька каверів на пісні O-Zone.

Дан Балан
Дан Балан: Facebook

У 2007 році Дан Балан вирішив почати сольну кар'єру. Він став виступати під псевдонімом Crazy Loop. Потім домігся ще одного помітного, але короткочасного успіху з піснями "Joanna" або "Crazy Loop" (Mm-ma-ma). Останній хіт відразу ж підкорив європейські чарти. Дебютний сольний альбом співака "The Power Of Shower" надійшов у продаж в кінці 2007 року.

Повернення на сцену

У 2009 році Балан офіційно повернувся на музичну сцену під своїм справжнім ім'ям, випустивши новий хіт під назвою "Chica Bomb" (на цей раз без компанії друзів). Пісня мала величезний успіх. Сингл записувався в США. Був випущений також кліп, знятий Хайпом Вільямсом.


У тому ж році музикант був номінований на премію Греммі. Він став першим молдаванином, удостоєним цієї честі.

Приблизно в цей же час Дан почав записувати пісні російською мовою, спочатку у співпраці зі співачкою Вірою Брежнєвою, а потім і самостійно. Балан виграв кілька золотих грамофон за свої російські пісні, а в 2009 році президент Молдови присвоїв йому звання магістра мистецтв.

У 2010 році Дан випустив кілька успішних синглів (включаючи "Justify Sex") і платівку під назвою Crazy Loop.

Побувавши в світовому турі з групою O-Zone на початку своєї кар'єри, Дан сьогодні регулярно виступає в якості сольного виконавця і в даний час активно гастролює по Європі, даючи концерти від Парижа до Москви і Афін. Дан також кілька разів з'являвся на телебаченні у своїй рідній Румунії і по всій Німеччині з метою просування свого майбутнього альбому.

Дан Балан продовжує випускати нові композиції та кліпи. З останніх пісень у його виконанні глядачам запам'яталися ліричні "плач", "все пробачати", "Пам'ятаєш".

Дан Балан
Дан Балан: Facebook

Дан Балан
Дан Балан: Facebook

"Додому" — один з його хітів російською мовою і перший сингл з нового однойменного альбому, що представляє драматичну зміну стилю:

Дан Балан не збирався зупинятися на досягнутому. Його сольна кар'єра триває і постійно змінюється.

Сім'я і особисте життя

Отець Дана — політик Міхай Балан, був молдавським дипломатом. В даний час очолює службу безпеки Молдови. Мама — ведуча на молдавському телебаченні Людмила Балан.

Дан Балан з мамою
Дан Балан з мамою: Facebook

У Дана є молодша сестра на ім'я Санда Балан. Вона пішла по стопах матері, і також працює на телебаченні.

В особистому житті виконавця немає визначеності. Балан не поспішає створювати сім'ю, присвячуючи себе повністю музиці.

Артист настільки глибоко занурився у творчість, що відносини пішли глибоко на другий план. На даний момент здається, що весілля співака буде не скоро. Адже дружина Дана Балана - це музика, а діти — це його шедеври.

Напевно, у нього була дівчина, і не одна, але в серйозних стосунках він помічений не був. Балану приписували роман з Вірою Брежнєвою. Артисти записали два треки ("Пелюстками троянд" і "Наше Літо"), і знялися в роликах до цих композицій.

Дан Балан і Віра Брежнєва
Дан Балан і Віра Брежнєва: Facebook

Однак всі чутки розвіяв сам Балан, повідомивши в одному з інтерв'ю, що вони не пара.

А в 2020 році журналісти і шанувальники не перестають підігрівати чутки про те, що Дан одружився на Тіні Кароль (артисти знайомі по шоу "Голос країни", Україна). Спільна фотосесія артистів ще більше заінтригувала публіку.

Крім того, глядачів шоу "Голос країни" здивувало відверте зізнання Балана.

"Я не танцюю просто так. Просто так я тільки з Тіною танцюю", — заявив Дан.

Дан Балан і Тіна Кароль
Дан Балан і Тіна Кароль: Facebook

Дан Балан і Тіна Кароль
Дан Балан і Тіна Кароль: Facebook

Instagram Дана Балана досить об'ємно відображає всі аспекти його життя: музикант регулярно ділиться з шанувальниками новинами і планами на майбутнє. Крім того, в своєму Інстаграме музикант викладає новинки своєї творчості і кращі фото.

Якщо порівнювати фотографії в молодості і зараз, то вони не особливо відрізняються. Здається, що Балану допомагає так бездоганно виглядати пластична операція.

Фото

Дан Балан
Дан Балан: Facebook

Дан Балан
Дан Балан: Facebook

Дан Балан
Дан Балан: Facebook

Дан Балан
Дан Балан: Facebook

Дан Балан
Дан Балан: Facebook

Дан Балан
Дан Балан: Facebook

Дан Балан
Дан Балан: Facebook

Дан Балан і Тіна Кароль
Дан Балан і Тіна Кароль: Facebook