Олександр Усик - надбання і національна гордість, абсолютний чемпіон цілого світу і боксер-професіонал, який не програв жодного бою. Інтерконтинентальний переможець, Олександр Усик унікальний тим, що є володарем усіх чемпіонських поясів серед можливих, будучи кращим в своєму виді спорту. Він здобув перемогу в більш ніж 300 професійних і аматорських поєдинках, Олімпійський чемпіон, а також Європи, України та світу, Усик також є Заслуженим майстром спорту України.
Усик - гордість нації
Усик - гордість нації

Біографія

Олександр Олександрович Усик народився в морозний заметільний день - 17 січня 1987 року, в Сімферополі. У Криму рідко буває така холодна пора, по спогадам матері спортсмена. Хлопчик народився великою дитиною: зріст 56 сантиметрів і вага 4800 грамів. Батько і глава сім'ї, Олександр Анатолійович Усик, зараз військовий у відставці, родом із Сумської області, познайомився зі своєю майбутньою дружиною Надією Петрівною в місті Сімферополі. Надія, закінчивши дев'ять класів Черешенської школи-інтернату, переїхала на Кримський півострів, до родички, де поступила в будівельне училище на маляра-штукатура. Після невдалого першого шлюбу в 1977 році, у Надії залишилася дочка Віка, яка стала зведеною для хлопчика. У 1984 році Надія познайомилася з Олександром, своїм майбутнім чоловіком, і через три роки у них з'явився син Саша. У 1993 році сім'я купила будинок і переїхала з Криму в Риботин, невелике село Чернігівської області, батьківщину матері майбутнього чемпіона, Надії Петрівни, де Олександр навчався в місцевій школі. Саша ріс хворобливою дитиною, в сім років він серйозно перехворів однією з форм туберкульозу і цілий рік пролежав в Чернігівській лікарні. Саме лікуючий лікар хлопчика порадив відправити дитину в спортивну секцію. У 1999 році батьки майбутнього знаменитого боксера переїхали назад до Сімферополя, де Саша продовжив навчання в школі №34.

Майбутній боксер в дитинстві з мамою
Майбутній боксер в дитинстві з мамою

Кар'єра

До того, як знайти своє покликання, в дитячі роки жвава дитина Олександр відвідував багацько гуртків: кікбоксинг, самбо, альпінізм, танці, дзюдо, карате та футбол. У футболі Саша грав півзахисника у складі юнацької команди «Таврія», після невеликої сварки в колективі залишив секцію. Саме в цей момент, коли Олександру виповнилося п'ятнадцять років, Сергій Юрійович Лапін, заслужений працівник фізичної культури і спорту України та заслужений працівник АРК, набирав групу боксу для хлопчиків і безкоштовно їх тренував, в цю команду пощастило потрапити і Усику. Спочатку група складалася з 42 двох хлопців, і скоротилася до двох, разом з Сашком навчався також син тренера, обидва вони згодом завоювали титул чемпіона України з боксу.

Перші перемоги Олександра
Перші перемоги Олександра

Завдяки працьовитості і старанності, незабаром Олександр здобув першу перемогу, через шість місяців тренувань в 2005 році він виграв юнацький республіканський турнір з боксу, що проходив у Будапешті, в середній вазі. У 19 років Олександр Усик з успіхом дебютував в двох чемпіонатах Європи, він чудово показав себе в змаганнях, що пройшли в Талліні та Дебрецені. У 2006 році молодий боксер здобув бронзу на черговому чемпіонаті Європи. У 2008 році український спортсмен виступив на змаганнях у Болгарії, в напівважкій вазі, перемога в фіналі над росіянином Дмитром Чудіновим принесла боксеру Кубок Странджа.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Після успішного початку кар'єри в боксі, Усик був помічений і запрошений до складу національної збірної України. Через травмованого Дениса Пояцика, на боксерський ринг від України в Розето-дельї-Абруцці замість нього виступив Олександр Усик, і таким чином завоював ліцензію для участі в Олімпійських іграх. В Італії Олександр вразив публіку тим, що зміг перемогти відразу двох суперників світового класу: Алізалде Елчана і Прайса Денні. У Пекіні, в 2008 році, український спортсмен виграв у китайця Юсана Нійаті, але по закінченню другого туру поступився італійцю Клементе Руссо. У тому ж році наставником спортсмена стає іменитий Анатолій Ломаченко. Під його впливом Усик поступив на навчання до Університету фізичної культури у Львові. У 2008 році, з чемпіонату Європи, що проходив в Ліверпулі, боксер привіз золото, і срібло з чемпіонату Кубка Світу. На чемпіонаті світу 2009 року Олександр виділився не кращим чином через несерйозну підготовку, чим заслужив бронзову медаль.

Боксер ніколи не знімає хрестик на рингу
Боксер ніколи не знімає хрестик на рингу

Наступна блискуча участь і перемога Усика у 2011 році на чемпіонаті світу в Баку, завдяки постійним тренуванням і повчанням тренера Ломаченко, принесли вражаючі результати. Українські боксери в складі яких був Усик, Шелестюк, Ломаченко і Хитров, привезли відразу цілих чотири золотих медалі на батьківщину, що зробило збірну України переможною в загальнокомандному заліку турніру. У чемпіонаті нова зірка боксу урвав перемогу у Пулєва Терлева, Бертербіева Артура, Корнєєва Сергія, а в фінальному бою він зміг перемогти Маммадова Тимура. Наступний переможний бій українського чемпіона відбувся на Олімпіаді, де він виступив капітаном збірної - відбувся реванш з італійцем Клементе Руссо, якому Олександр програв в далекому чемпіонаті 2008 року. Після чудового бою в фінальному поєдинку боксер станцював український народний танець - гопак. Козацький образ, колоритний оселедець і гопак вмить стали візитною карткою, і перетворили Сашу в самого впізнаваного боксера і національного улюбленця. Останній тріумф на Олімпіаді в Англії затьмарився смертю тата Усика, який помер від інфаркту, так і не дочекавшись повернення сина з перемогою.

Плани молодого боксера, який збирався відлетіти до Америки для переходу в професійний бокс обвалилися через сімейну трагедію, Усик залишився в Україні, що посприяло швидкому вступу в жовтні 2012 року в напівпрофесійну боксерську команду «Українські отамани», створену Федерацією боксу України, яка виступає в боксерській лізі WSB. Цікаво, що колоритний образ українського козака, який створив Усик, перейняли учасники новоствореного клубу.

Дебют команди світової серії боксу «Українських отаманів», що складається з Олександра Усика, Василя Ломаченко, Олександра Гвоздика і Дениса Берінчика, відбувся 11 січня. Боксери змогли дійти до фіналу і викликали справжній фурор своїми грандіозними виступами. Олександр Усик ефектно виступив в надважкій вазі, здобув перемогу над британським боксером Уаном Фа. Виступ Усика в рамках WSB був чудовим, він зміг перемогти шістьох суперників, в їх числі Ерік Бречлін, Джозеф Джойс, Маттео Модуньо і Міхай Ністор.

«Українські отамани»
«Українські отамани»

Незабаром Усіку надійшла пропозиція від Віталія та Володимира Кличко, контракт з їхньою компанією K2 Promotions був підписаний влітку 2013 року. Так Олександр Усик з його другом і колегою Василем Ломаченко вступили в професійний бокс. Новим тренером Саші став американець Джеймс Алі Башир, який працює в професійному боксі більш сорока років, він спеціально заради Усика переїхав в Україну. Дебют спортсмена на професійному ринзі відбувся в українській столиці, в Палаці Спорту, в листопаді 2013 року, його суперником став сильний противник, чотириразовий чемпіон Мексики Феліпе Ромеро, якого Олександру вдалося здолати.

Далі були суцільні тріумфи. Другий переможний поєдинок українського боксера відбувся 14 грудня 2013 року, його противником став колумбієць Епіфаніо Мендоса, за плечима якого не було жодного програшу за всю кар'єру. 4 жовтня 2014 року Саша переміг в сьомому раунді південноафриканця Деніеля Брюєра і отримав звання Інтерконтинентального чемпіона за версією WBO. Після цього він чотири рази відстоював пояс і переміг кожного суперника: Дені Вентера, Андрія Князева, Джонні Мюллера, Педро Родрігеса. У Німеччині, 26 квітня 2014 року, пройшов наступний бій українського чемпіона, суперником його став німецький боксер Бен Нсафоа. 31 травня 2014 року, в Україні, Олександр зміг нокаутом в третьому ринзі укласти дворазового чемпіона Аргентини Девіда Сесара Кренса. У жовтні, на конгресі боксерської всесвітньої організації, Усику було присвоєно звання Інтерконтинентального боксера року. Наступний бій з британським боксером Стівеном Симмонсом, запланований на кінець березня 2016 року довелося скасувати через отриману травму ноги Усика.

Усику було присвоєно звання Інтерконтинентального боксера року
Усику було присвоєно звання Інтерконтинентального боксера року

17 вересня 2016 року Усик зустрівся з чемпіоном світу в першій важкій вазі за версією WBO, польським боксером-професіоналом Кшиштофом Гловацьким. Перемога над ним зробила Олександра чемпіоном світу, український боксер в дванадцятираундному бою зміг побити рекорд 1986 року боксера Евандера Холіфілда, і перевищив його за швидкістю об'єднання чемпіонських титулів. Дебютом в Америці для українського боксера став бій в грудні 2016 року, де його суперником на ринзі став Табісо Мчуну, південноафриканський боксер. Другу перемогу в Америці Усику принесло протистояння 8 квітня 2017 року з американцем Майклом Хантером. 9 вересня 2017 року в Німеччині відбувся четвертий фінал турніру «World Boxing Super Series», в ньому Олександр відправив технічним нокаутом німецького чемпіона світу Хука Марка. Так він зміг зберегти пояс чемпіона світу за версією WBO і вийти в півфінал Всесвітньої боксерської суперсерії.

Бій Олександра Усика проти Бена Нсафоа
Бій Олександра Усика проти Бена Нсафоа

Наступним суперником на ринзі для Саши став топ-боксер Бріедіс Майріс, бій з ним відбувся в ризькому спортивно-концертному комплексі, 27 січня 2018 року. Перемогти Усик зміг через дванадцять раундів, чим український чемпіон об'єднав пояси в першій важкій вазі, ставши володарем відразу обох чемпіонських поясів за версіями WBO і WBC. В інтерв'ю Олександр Усик назвав цей бій найскладнішим і важким за всю його боксерську кар'єру. У липні 2018 року в Москві відбувся заключний турнір Усика, де він вистояв і здобув перемогу над російським боксером-професіоналом осетинського походження, чемпіоном світу за версією IBF і WBA, Муратом Гассіевим. 22 липня 2018 року в фінальному турнірі WBSS, Олександр Усик став абсолютним чемпіоном, завоювавши титули в першій важкій вазі за версіями WBA super, WBC, IBF, WBO, Лінійним чемпіоном, чемпіоном за версією TBRB. Крім цього український боксер став власником ексклюзивного Кубка Мохаммеда Алі і грошового призу до нього в розмірі десяти мільйонів доларів, титулу чемпіона за версією боксерського видання The Ring.

Український боксер-професіонал незабаром був визнаний суперчемпіоном за версією WBO, що надає право на бій з чемпіоном за версією в категорії вище. Супротивника Усик вибирав сам, і його вибір припав на Беллью Тоні. Британський боксер Біллью - Чемпіон світу за версією WBC, чемпіон Європи за версією EBU, Чемпіон Британської співдружності і чемпіон Великої Британії у своїй вазі. Поєдинок запланований на 10 листопада 2018 року і проведеться в Манчестері, Великобританії.

Зараз Усика тренує американець Джеймс Алі Башир
Зараз Усика тренує американець Джеймс Алі Башир

Особисте життя

«Бокс - це моє життя. А сім'я - те, заради чого я живу».

Український боксер одружений. Зі своєю обраницею Катериною Хмельовською він познайомився ще за часів навчання в школі, молоді люди вчилися в паралельних класах. Закохані зустрічалися близько чотирьох років, а по закінченню школи вирішили жити разом. 25 вересня 2009 році, після переможного Чемпіонату світу, вони побралися, а дівчина на той момент вже носила дитину під серцем. Зараз Олександр - щасливий батько, його діти: дочка Єлизавета 2010 року народження, і два сина - Кирило 2013 року і Михайло 2015 року. Ліза відвідує заняття з хореографії, а старший син Кирило ходить на футбол. До 2016 року дружина і троє діточок боксера проживають в окупованій зоні і батьківщині Усика - Криму, тоді як сам боксер живе в Києві і приїжджає у вільний від роботи час додому, в Сімферополь. З 2016 сім'я в повному складі переселилася в столицю. Після закінчення кар'єри спортсмен планує повернутися до Сімферополя.

Обраниця Усика - його однокласниця
Обраниця Усика - його однокласниця

Дружина боксера, Катерина, росіянка, тому тему політичної ситуації в будинку Усиків не обговорюють. Сам Олександр вважає себе справжнім щирим патріотом України і приїжджаючи в рідний Крим, завжди їздить по півострову на машині з українським прапором. Спортсмен вважає, що приєднання Криму до Росії це боже рішення.

Дружина Катя з дочкою Лізою
Дружина Катя з дочкою Лізою

Релігія для Олександра Усика - дуже важлива тема, він глибоко віруюча людина, регулярно відвідує церкву з сім'єю і читає перед сном молитву «Отче наш». Він завжди виходить на боксерський ринг з хрестиком. У 2012 році на черговій Олімпіаді його попросили зняти хрест, але Усик наполіг на своєму, і жодного разу не зняв його. Про свою віру він говорить: «Краще я помру, ніж зніму хрест». Про бога вперше хлопчик задумався в дитинстві, коли дворові хлопчаки стрибали через багаття, і один з них перехрестився перед стрибком. Тоді Олександр над ним посміявся, і в своєму стрибку впав у вогонь. Те, що сталося глибоко вразило Олександра, але остаточно відкрив для себе віру він в початкових класах, тоді важко захворів на запалення легенів і ліг в лікарню, в якій опинився батюшка. Той роздавав молитовники, і Усик від нудьги прочитав їх. «Якщо будеш молитися, ти обов'язково одужаєш», - сказав батюшка на прощання, хлопчик молився, видужав і повірив у Бога.

Український боксер пише вірші
Український боксер пише вірші

Цікаві факти

  • Зріст спортсмена - 190 см.
  • За Знаку зодіаку Саша - Козеріг.
  • Усик народився в один день з його улюбленим кумиром та легендарним боксером Моххамед Алі - 17 січня.
  • У боксера є прізвисько, яким його люблять називати в соцмережах - Кіт.
  • У кінофільмі «Викрадена принцеса: Руслан і Людмила» Олександр озвучив персонажа, його голосом говорить «троєщинський бандит».
  • Перед кожним боєм чемпіон відвідує церкву і читає молитву.
  • Тіло боксера прикрашає кілька татуювань, одна з них зображує воїна-спартанця - результат імпровізації майстра своєї справи і друга Усика і також подарунок Василя Ломаченка на день народження. На біцепсах набиті імена дітей - Єлизавети та Кирила, а на передпліччі - Олімпійські кільця і карта рідної країни. На лівому плечі у Олександра Усика татуювання з гербом України і боксерськими рукавичками, а на лівій лопатці - Архангел.
  • Усик поступається тільки Володимиру Кличку, він стабільно збирає аудиторію понад п'ять мільйонів чоловік.
    Найулюбленіша страва чемпіона - макарони з бринзою.
  • Усик - лівша.
  • Папа Усика теж займався в молодості боксом, але видатних успіхів у цій сфері не досяг.
  • Олександр, не дивлячись на образ сильного і грубого боксера, чуттєва поетична натура, він пише вірші.
  • Побожний спортсмен у вільний час віддає перевагу читанню релігійної літератури.
  • Улюблений колір спортсмена - зелений.

Фото

Весільне фото чемпіона
Весільне фото чемпіона

На біцепси боксера набиті імена його дітей
На біцепси боксера набиті імена його дітей

Боксери: росіянин Гассієв і українець Усик
Боксери: росіянин Гассієв і українець Усик

Дружина чемпіона - Катерина
Дружина чемпіона - Катерина

У Олександра троє дітей
У Олександра троє дітей

Відео

Усик прокоментував бій з Гассієвим.

Детальне інтерв'ю з українським боксером.

Нокаути Усика на професійному ринзі.

Новини

Як повідомляв портал Znaj.ua, нашого боксера підтримає потужний десант з України.

Посилання

Фотографії щасливого сімейства Усиків нерідко можна спостерігати на офіційних сторінках титулованого спортсмена, він із задоволенням ділиться з шанувальниками свіжими знімками з відпустки і тренувань, розповідає останні новини про себе. Він є в твіттері, інстаграмі, фейсбуці, вконтакті, також у боксера є офіційний сайт і онлайн магазин спортивного одягу.

Фейсбук
Офіційний сайт
Інтернет-магазин спортивного одягу
Інстаграм