YUKO – українська група, що виконує самобутні пісні в жанрі фольктроніка. У своїй творчості дует не тільки в модерновій обробці відроджує українську народну лірику, а й піднімає гострі соціальні теми. За своє дворічне існування колектив став популярний в колах гурманських цінителів музики. Однак на початку 2019-го вони яскраво заявили про себе в Національному відборі на Євробачення – і про самобутніх YUKO заговорила вся Україна...

YUKO: альбом
YUKO: альбом

Склад групи

У групі всього лише два учасники:

Юлія Юріна – відповідає за вокал і фольклор;

Стас Корольов – мультиінструменталіст, який відповідає за музику.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

YUKO: концерт
YUKO: концерт

Сім'я

Юля народилася й виросла в Росії – місто Анапа.

Музикою дівчина захоплювалась з самого раннього віку. Уже в 4 роки почала співати в хорі. Паралельно з навчанням у середній школі вона закінчила музичну школу з червоним дипломом, а також була провідною солісткою зразкового дитячого народного ансамблю козачої пісні «Соловейко» в Анапі. Весь цей час як вокалістка вона брала участь в різних конкурсах в Росії: міських, крайових, всеросійських і міжнародних.

Але отримавши атестат зрілості, через захоплення українським фольклором дівчина вирішила відправитися за вищою освітою в Київ. Так в 2012-у році Юріна вступила до Київського національного університету культури і мистецтв на факультет українського фольклору. Вибір може здатися дивним тільки на перший погляд. Юлія розповідає, що в родині з дитинства чула українські народні пісні. А її рідна Кубань – це, по суті, область Росії, в якій живуть в основному українці, яких переселили сюди в радянські часи. Очевидно, що дівчина в душі вважає себе українкою. Крім того, Юля розповідає, що «відстояла» своє і на Євромайдані, буваючи там навіть в найнебезпечніші часи з обстрілами і вбивствами. На це погано відреагував її батько. Вони повністю перестали спілкуватися. Конфлікт виявився настільки сильним, що тато Юлі не захотів приїжджати на весілля дочки в Київ. Тому навіть опинившись на шоу «Голос країни», Юрина сподівалася, що батько її почує. Вона намагалася донести йому свою позицію про неприпустимість війни Росії з Україною.

Пізнавати ази фольклористики Юлії дуже подобалося. Під час навчання і після вона з великим задоволенням відвідувала різні куточки України, щоб спілкуватися зі старожилами, в душах яких зберігся справжній корінний «голос» народу. Так вона дізналася безліч маловідомих старовинних текстів і наспівів. Крім того, аж до виникнення групи YUKO – з 2012-го року вона була однією з солісток київського фольк-ансамблю «Кралітца» при КНУКіМ.

YUKO: Юлія Юріна на "Голос країни"
YUKO: Юлія Юріна на "Голос країни"

Стас Корольов народився і виріс в Східній Україні – містечко Авдіївка Донецької області в простій робітничій сім'ї. Папа працював слюсарем, а мама – інженером зв'язку в телекомунікаційній компанії. В шкільні роки він вів себе зразково і дуже добре вчився. Однокласники згадують його як спокійного і тихого хлопця. Вже з дитинства Станіслав захоплювався музикою, але батьки не підтримували це. Тому що вважали: простому хлопцеві з індустріальної глибинки досягти хоч чогось на музичному олімпі неможливо. Паралельно з навчанням в загальноосвітній школі №6 (де Стас показував хороші результати, навіть перемагаючи в Олімпіадах), Корольов відвідував музичну школу за класами: гітара і фортепіано. За наполяганням батьків, після школи він вступив до Донецького технічного університету і отримав ступінь магістра з серйозною спеціальності – системи автоматизованого контролю та управління.

У студентські роки він почав грати в місцевій групі «Казус' Беллі». І, як не дивно, вона була досить успішною: сингли, міні-альбоми, гастролі по Україні.

У 2014-у, після закінчення університету, Стас переїжджає до Харкова, для того щоб стати частиною групи «Widiwava». Вже через півроку весь її склад переїхав до Києва.

YUKO: Стас Корольов на початку кар'єри
YUKO: Стас Корольов на початку кар'єри

Хоч і доводилося нелегко, Стас від музики вперто не відхрещувався. Ще до всенародної популярності хлопець почав створювати свою музику і був досить популярним в київській музичній тусовці. Він жив тільки на прибуток від концертів – своїх власних, сольних, і в складі групи «Widiwava». Доходи були скромними. Корольов розповідає, що заради того, щоб не зрадити свою мрію про музику, йому колись навіть доводилося жити в гаражі на Видубичах, який був репетиційною базою його групи. Частенько для заробітку він співав і на Хрещатику: «Співати улюблені пісні для людей – це прекрасно, але переносити апаратуру і напружувати зв'язки чотири години підряд – нелегко,» – зізнається Стас.

Одного разу йому вдалося все-таки витягнути щасливий квиток. У 26 років Корольов став учасником рейтингового шоу на українському телебаченні – це був «Голос країни». Причому на загальному тлі найталановитіших вокалістів України він вигідно вирізнявся своїми здібностями музиканта-композитора. Виконуючи у відбірковому турі пісню «Reckoner» легендарної і часто «цитованої» рок-групи «Radiohead», він вразив журі: в режимі живого виконання придумав авторське аранжування і самостійно блискуче виконав його, граючи на власноруч створеному інструменті.

YUKO: Стас Корольов до слави
YUKO: Стас Корольов до слави

Біографія

Словом, там на «Голосі країни», в 2016-у році, під керівництвом зіркового наставника Івана Дорна і склався дует YUKO. Логічно, виходячи з творчих даних Юлі і Стаса, вирішено було створювати авторську електронну музику з елементами українського фолку. Так ми можемо говорити, про те, що на пострадянському просторі зароджується і розвивається наш самобутній стиль – фольктроніка. На відміну від інших сучасних музичних стилів в українській музиці – цей жанр не є другорядним що до Заходу і не пересмикує іноземний стиль. Наші музиканти, в тому числі і безумовно, група YUKO, можуть вважатися родоначальниками нового музичного жанру. Зірки світового масштабу – на думку критиків, це зовсім недалека перспектива для талановитого колективу.

YUKO, як з'явилися з подачі Дорна на талант-шоу, так і вийшли за його рамки під керівництвом Івана і його власного лейбла. Просуванням YUKO займається продюсерський центр «Masterskaya».

Вперше YUKO таким, як ми його знаємо зараз, глядачі почули в 12-у ефірі «Голосу» його 6-го сезону. Юлі вдалося пройти у фінал змагання. А ось Стас на той час вже знаходився серед вибулих учасників команди Дорна. Тоді Іван запропонував Юлі виступити з оригінальною фольковою композицією, а Стасу – зробити до неї авторське електронне аранжування. Таким чином у фіналі шоу зазвучала старовинна «Веснянка» на новий модерновий лад.

З тих пір і повелося, що YUKO стали працювати в оригінальному жанрі. Матеріал для текстів пісень - це фольклорні автентичні композиції з віддалених глибинок України з робіт вчених-фольклористів. Вони майстерно вплітаються в модні синти електроніки. Не тільки в цьому відмінна риса групи. Вокалістка виконує пісні в незвичній манері – це теж різні автентичні фольклорні наспіви, властиві певним регіонам України. Так що не дивуйтеся, якщо з перших секунд ви не розберете, якою ж мовою співає YUKO. По мірі звикання до звучання все-таки почнете розбирати рідні слова... До того ж в творчості групи не тільки тексти і манера співу самобутні, але і сама музика дуже незвичайна. Тим не менше це все досить просте для сприйняття, хоч і справжніх меломанів-фахівців може шокувати своєю оригінальністю. Словом, музиканти YUKO знайшли свою грань між простотою і самобутністю.

YUKO: за кулісами
YUKO: за кулісами

Кар'єра

Утворившись в кінці 2016-го, вже на початку 2017-го YUKO випускає перший сингл – «Маша». Це приносить групі нову хвилю популярності. Далі колектив закріплює успіх першим міні-альбомом «Schebetuha», який вийшов навесні цього ж року.

Уже влітку група радувала своїми композиціями публіку на українських фестивалях – користувалася великим успіхом у прогресивної молоді і стала одним з найпопулярніших колективів опен-ейрів того теплого сезону.

Осінь 2017-го ознаменувалася для групи виходом першого кліпу під знову-таки дивною назвою – «Заєнька». Вельми простий в режисерському і технічному плані відео-ряд і досить проста в ліричному плані пісня – відмінна фонова музика, яка зачепила багатьох своєю динамікою. Можна сказати, що це був практично хіт для досвідчених вітчизняних меломанів.

Не забарились вони і з випуском першого альбому. «Ditch» вийшов на честь першого року існування колективу. В альбом увійшло 9 треків. Примітно, що вокальна манера в кожному треці змінюється таким чином, щоб підкреслити локальну народну ідентичність. Також одна з пісень – «Dievochki» – стала саундтреком до короткометражного іспанського фільму «Cólera» режисера Аріца Морено, представленому в програмі Київського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів.

YUKO: перший кліп
YUKO: перший кліп

Ще в 2017-у YUKO закріпили свій статус наймоднішої групи року участю в фіналі супершоу «Топ-модель по-українськи». Їхні пісні, виконані наживо, стали гарним фоном для феєричного фіналу цієї модельної ТВ-епопеї.

І ось уже в кінці 2017-го року YUKO випускають свій другий кліп. «Mak» став досить складним і концептуальним відео. Режисери цього ролика Trent Pazl і Purritana розповіли, що за допомогою загадкового і космічного сюжету хотіли показати саму суть пісні (яка насправді є народною веснянкою). Вони метафорично зобразили циклічність нашого життя з неминучими народженням і смертю. А натхненням для «картинок» цієї складної відео-роботи стало поєднання сучасної 3D-анімації з уже класичними для нашого часу картинами Сальвадора Далі.

У лютому 2018-го YUKO дають перший великий сольний концерт з аншлагом в столичному клубі «Atlas».

Влітку 2018-го дует створює першу спільну роботу з іноземними виконавцями. Це був трек разом з «MO» і «Diplo» в рамках «Stay Open».

Також цим літом з ними трапляються досить знакові виступи. Це і розігрів всесвітньо відомої групи «GusGus» під час їх виступу у Львові. Також виступ в рамках одного концерту на фестивалі «UPark» в Києві разом з легендарними «Massive Attack» і «Gorillaz». Далі їх починають запрошувати і на світові фестивалі – YUKO виступили на концертних майданчиках Угорщини і Польщі.

У листопаді 2018-го року YUKO випускає свій другий повноформатний альбом з неоднозначною назвою «DURA?». Так це читається саме «дура». Всі 9 пісень цієї платівки музиканти присвятили жінкам, які протистоять соціальним стереотипам у нашому чоловічому світі. А ви хіба не помічали, що ця тема широко й різноманітно відкривається в українській народній ліриці?

YUKO: другий альбом
YUKO: другий альбом

Учасники групи описують зміст цього альбому дуже цікаво. Вони кажуть, що ліричну героїню, яка уособлює українську жінку, повсюдно засуджують за її норовливу поведінку і змушують до шлюбу. У ньому звичайно, панує чоловік, а вона страждає від його авторитарної поведінки з пияцтвом і насильством. Але українська жінка сильна, тому знаходить в собі можливість осмислити все, що відбувається, прислухатися до особистих бажань і почати жити так, як хочеться їй, а не під диктовку оточуючих. Такий реліз – справжній маніфест фемінізму. Правда, в історичній протяжності українська жінка, хоч і була сильна, але не мала абсолютно ніякої можливості самостійно вирішувати, як їй жити – доводилося лише викручуватися в запропонованих обставинах. Але це музичне починання дуже значиме в соціальному контексті навіть сучасності – браво!

В кінці минулого року YUKO представили публіці свій третій кліп на головну пісню з альбому «DURA?».

Початок 2019-го ознаменувався для YUKO участю в Національному відборі для Міжнародного конкурсу Євробачення від України. Так в першому півфіналі на суд публіки вони представили одну з пісень свого другого альбому – «Galyna Guliala». Це їх авторська інтерпретація широковідомої народної української пісні «Ой у лузі калина стояла». Примітно, що група стала однією з кращих учасників і отримала найвищий бал від журі. В цілому, це було справжнім відкриттям для всієї України. Правда, в фіналі вони зайняли всього лише 5-е місце з 6-и можливих.

YUKO: Юлія Юріна
YUKO: Юлія Юріна

Особисте життя

Про особисте життя учасників YUKO відомо мало – поки що вони не встигли стати зірками жовтої преси.

24-річна Юлія Юріна вже давно офіційно одружена. Вона вийшла заміж в 2016-у році. Зі своїм майбутнім чоловіком Юля познайомилася вже в перші дні перебування в Україні, і після 4-х років «зустрічань» вони вирішили узаконити свої стосунки.

А ось Стас, поки ще не одружений, і своє особисте життя не афішує ні в інтерв'ю, ні в соцмережах.

YUKO: Юлія Юріна вийшла заміж
YUKO: Юлія Юріна вийшла заміж

Цікаві факти/чутки

  • Участь YUKO в Нацвідборі на Євробачення була пов'язане з гучним скандалом навколо Юлії Юріної. Виявилося, що дівчина, проживаючи 7 років в Україні та будучи заміжньою за українцем, до сих має російське громадянство. І тільки в минулому році вона отримала посвідку на місце проживання в Україні. За часів війни Росії з Україною представлення України росіянкою на міжнародному конкурсі бачиться абсурдним блюзнірством... Також стало відомо, що YUKO виступали з концертами в Росії. У прямому ефірі фіналу шоу Юлія заявила, що і сама давно хоче отримати українське громадянство, але через бюрократичну тяганину поки що це не здійснилося. Також учасники групи заявили, що більше року не гастролюють в Російській Федерації (дивне виправдання, адже війна триває вже 5 років) і надалі не збираються цього робити.
  • Періодично Стас з'являється в кліпах і на концертах з пов'язкою на одному око. Здається, що це зухвале загравання зі стилем, адже хлопець любить експериментувати з досить екстравагантними образами. Однак насправді це не просто «піратська гра». Ще в дитинстві Стас позбувся ока, тому що в його руці вибухнула петарда.
  • Наукові інженерні досягнення під час навчання в технічному університеті Корольову стали в нагоді і в музиці. Як одного разу він зізнався в інтерв'ю: всі ці знання дають йому не тільки можливість просунуто розбиратися в науці, а й, наприклад, побудувати сетап. Це музична установка, яка збирається з різних електронних пристроїв – в результаті це все разом гармонійно працює. Стас вважає, що це та сама система автоматичного контролю, але в звуковому еквіваленті.
  • Альбом «DURA?» був дуже особистим для Юлії Юріної. Виявляється, дівчина не з чуток знайома з темою домашнього насильства. Так вийшло, що Юля росла без рідного батька. Але мама тричі виходила заміж, і перші два рази дуже невдало: перший чоловік потайки бив маленьку Юлю, а другий – явно і відверто її маму. Згодом вони змогли набратися сил, щоб побороти чоловіче насильство – і фізичне, і психологічне. Тепер і Юля, і мама щасливо заміжні.

Фотографії

Стас Корольов в юнацтві
Стас Корольов в юнацтві

Стас Корольов до YUKO
Стас Корольов до YUKO

YUKO в житті
YUKO в житті

YUKO Юлія Юріна: весілля
YUKO Юлія Юріна: весілля

YUKO: Юлія Юріна і Стас Корольов
YUKO: Юлія Юріна і Стас Корольов

Відео

Посилання

Всі новини про творчість YUKO ви можете дізнаватися з їх офіційних сторінок в соцмережах.

Офіційна сторінка в Фейсбук: https://www.facebook.com/yukoUA/

Офіційний Telegram-канал: https://t.me/yukoua

Офіційний Ютуб-канал: https://www.youtube.com/channel/UCd8aQ7NI1gYklz4AxnloLvQ?ucbcb=1

Офіційна сторінка в Інстаграм: https://www.instagram.com/yukoua/?hl=uk