Знаменита латвійська співачка Лайма Вайкуле їде в Одесу зі своїм фестивалем “Рандеву”, який раніше протягом 5 років проходив в Юрмалі. LAIMA RENDEZVOUS ODESA відбудеться з 8 по 10 серпня на сцені Літнього театру “Морвокзал”. Організаторами фестивалю виступили “Квартал-концерт” і студія “Квартал 95”, а телезйомку буде проводити телеканал “Інтер”. 6 серпня Лайма прибула до Києва, щоб зустрітися з українськими журналістами і докладно розповісти про майбутню музичну подію.

Знай.uа” побував на прес-конференції зірки. Зустріч проходила в залі Premier Palace Hotel в теплій і дружній атмосфері.

Лайма Вайкуле. Фото: Sofia Eszett Photography

Знайомство з українськими артистами

Як зізналася Вайкуле, вона любить все тримати під контролем і сама особисто відбирає артистів, які виступають на її фестивалі. Але не у випадку з Одесою! Вперше “Рандеву” пройде не в Латвії, тому Лаймі довелося довіритися місцевим режисерам.

“Багато українських артистів беруть участь. Я ще з усіма ними не знайома і мені навіть радісно, що я познайомлюся. Між іншим, те ж саме було в Латвії - я дізнавалася молодих артистів, вони приїжджали до мене додому, у мене репетиції проходять вдома, і це так здорово. Я впізнаю їх, яких я навіть не знала, а вони, виявляється, зірки. Тому я буду щаслива дізнатися і українських артистів”, - поділилася Вайкуле.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Афіша фестивалю

У списку заявлені понад 30 артистів з України, Грузії, Молдови, Білорусі, Латвії та Росії. Зокрема, Тіна Кароль, Олександр Малінін, Ірини Білик, Ніно Катамадзе, ALEKSEEV, KAZKA, Melovin, DZIDZIO, “ВІА Гра”, Tomas N’evergreen, Вахтанг Кікабідзе, NK, Арсен Мірзоян, “Лепріконси”, “Воплі Відоплясова”, Jerry Heil, “Беz Обмежень” та інші.

“І радісно, тому що я щось від цього маю, і можу ще щось і подарувати. А подарувати - це можливість. Можна сказати не соромлячись, що музика об'єднує всіх, і в цьому наше теж завдання”, - коментує Вайкуле.

Вона сподівається, що фестиваль стане гучним і зросте до широкої аудиторії, його побачать мільйони.

“Співати всім разом і дружити”

Головна особливість фестивалю в тому, що всі артисти співатимуть наживо. Вайкуле зазначила, що в даний час багато зірок співають під фонограму, але не на “Рандеву”. З усіх заявлених українських виконавців Лайма зізналася, що добре знає тільки Нікіту Алексєєва (ALEKSEEV).

Фото: Sofia Eszett Photography

“Він співає наживо, я це знаю, - сказала Вайкуле. - Він буде на моєму концерті співати. Я його вже помацала”.

Про інших артистів з України говорить з ентузіазмом: “Вже є ті, хто мені сподобався. Мені потрібно спочатку подивитися, як вживу це буде виглядати. Одна справа подивитися відео - я усіх подивилася- всі співають, але у вас взагалі народ співучий. Всі так співають, такі красиві, сил немає ніяких боротися" (сміється).

Окремо Вайкуле виділила Арсена Мірзояна: “Мені чомусь він дуже цікавий. Я хочу подивитися на нього ближче".

Вона додала, що на фестивалі Арсен буде співати пісню Раймонда Паулса.

"Мій улюбленець"

В цьому році на "Рандеву" в Юрмалі виступав Діма Монатік (MONATIK), проте в одеському концерті він не бере участь. Чому? Так вирішили режисери, сказала Лайма, вони відбирали артистів. Можливо, не збіглися концертні графіки.

“Так, це мій улюбленець. Це як раз той випадок - я бачила, як він виступає на стадіоні. Мені він дуже сподобався. Сказати про нього нічого не могла, поки не побачила. Він гарний! У нас є такий Інтарс Бусуліс. Якщо їх докупи скласти - ось це було б щось, бо темперамент, харизма, рухи і при цьому вміння співати, талант - це все разом артист, який стає популярним. В ньому є все. Далі тільки репертуар. Це проблема всіх артистів", - поділилася Вайкуле.

"Хохли, москалі і латиші"

Як повідомила Вайкуле, у неї оркестр складається з українсько-латвійсько-російських музикантів.

“У мене ритм-група з Москви, 2 людини, духова група з Києва, латиші і співають, і грають. Інтернаціональна компанія. Я завжди кажу, ось хохли, ось москалі, а ось латиші. Потім мені кажуть, Лайма, що ти сказала, це образливо! Я кажу, яка образа? Ми ж кохаємо один одного. І ось правда, вони дозволяють мені такі вольності, хоча я не розумію, що тут такого", - зазначила артистка.

Фото: Sofia Eszett Photography

Лайма щиро зізналася, що її музиканти - це її сім'я.

“Вони дуже важливі для мене. Вони найбільш близькі", - додала вона.

Як вдарило струмом в Одесі

“Одесу я ніколи не забуду, - ділиться спогадами зірка. - Ми приїхали кілька фур: зі сценою, з апаратурою. І як триповерхової висоти будинок - так приблизно музиканти стояли. І я виступала, щось зображала, і сперлася на поруччя, щось таке задушевне співала, і раптом я розумію, що вмираю.

Мене довбануло струмом 380 вольт. Я викинула мікрофон з проводом. І я пам'ятаю, як дивилася на свого піаніста, він ще вище стояв, і хотіла сказати "допоможіть", а сказати не можу, тому що виявляється, це потім вже сказали, всі м'язи скоротилися, і я прокусила язик. Мені здавалося, ніхто не помітив.

Я в образі спускалася з другого поверху і думала весь час, серце, серце... Я це ніколи не забуду! Коли я прийшла до тями, люди стояли і кричали: "Лайма, ми за тебе боїмося". Це було дуже зворушливо і приємно. Вони мені дали друге дихання, і я відпрацювала до кінця".

Фото: Sofia Eszett Photography

Як знімалася у кіно в Одесі

Лайма Вайкуле вважає її досвід у кіно невдалим. І ось чому.

“Я зрозуміла, що в кіно зніматися дуже легко, - каже вона. - Наша професія набагато складніше. Я зрозуміла це. Всім відмовляла. "Гардемарини" знімалися, стали всі артисти відомими після цього, а я відмовилася від головної ролі. А потім погодилася на якийсь фільм. Нічого не розуміючи в цьому. Сценарій я навіть не читала. А прийшла зніматися, репліки не були розписані. Я не знала, що говорити. Загалом, це було жахливо. Я з усіма посварилася. Але знялася. Нікому не кажу про цей фільм.

Раневська сказала добре про це: "Одного разу погано знятися в кіно - те ж саме, що (я скажу м'якше, ніж вона) наплювати у вічність". І я це вже зробила".

Фото: Sofia Eszett Photography

Секрет краси Лайми Вайкуле

На завершення додамо, що виглядала Лайма Вайкуле чудово! Нагадаємо, їй 65 років! Вона дійсно, з кожним роком стає все молодшою. Є секрет підтримки такої стрункої фігури. Ні, вона не сидить на дієтах. Вона просто мало їсть.

“Я не люблю їсти, мені так легше. Для мене їжа - паливо. Я не можу витрачати час на їжу. Це так, між іншим. Швиденько. Але я скоро кидаю палити. Боюся, що в наступному році до вас можу щокастою приїхати", - з посмішкою зізналася артистка.

Юлія Абрамова

Нагадаємо, раніше Лайма Вайкуле пояснила, чому проводить свій легендарний фестиваль саме в Одесі.

Також "Знай.uа" писав, що Melovin заінтригував шанувальників новими фото з гарячою красунею.

А головний холостяк країни Іраклі Макацарія освоїв нову професію.