Вбрання у фільмі або серіалі - найважливіший елемент, без якого неможливо передати атмосферу, життя, характер персонажів. Копітка робота художника з костюмів завжди залишається за кадром. Вперше глядачі можуть зазирнути за лаштунки і дізнатися, як же все це створюється.

Завдяки виставці "Магія кіно" можна поринути в закритий кіновиробничий процес, наживо побачити вбрання з серіалу "Кріпосна", фільмів "Захар Беркут", "Віддана", анімації "Мавка", вистави "Викрадена Принцеса" і 5D-шоу "Winterra. Легенда казкового краю". Всі ці проєкти були створені українськими компаніями FILM.UA Group і StarLight Entertainment.

Виставка костюмів "Магія кіно"
Виставка костюмів "Магія кіно"

З 18 січня по 13 лютого в Києві на ВДНГ відкрита виставка костюмів "Магія кіно". Знайти її можна в 9 павільйоні (концерт-хол) за адресою проспект Академіка Глушкова, 1.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

"Спільно з FILM.UA Group ми вирішили продемонструвати глядачам друге життя сценічних образів і костюмів не тільки кіно-, але і театральних проектів", - зазначила директор компанії StarLight Entertainment Наталія Гончар.

"Для України така виставка - унікальний проєкт, аналоги існують за кордоном, але у нас нічого подібного раніше не відбувалося. І для багатьох українців - це дійсно чудова можливість зануритися і дізнатися більше про світ кіно, який зазвичай видається чимось закритим і, навіть, привілейованим. Здорово, що тепер ми зможемо поділитися нашою любов'ю і магією з найширшою аудиторією!" - додала директор FILM.UA Entertainment Юлія Сабадаш.

Виставка "Магія кіно" є результатом співпраці двох креативних індустрій - моди і кіно. Адже образи до всіх представлених проєктів створювали відомі українські дизайнери та художники з костюмів Ольга Навроцька, Леся Патока, Антоніна Белінська та багато інших.

22 січня подивитися виставку прийшли актриси з "Кріпосної" Анна Сагайдачна і Ксенія Мішина. Вони на собі відчули всю красу нарядів 19 століття і поділилися зі Знай.uа своїми спогадами про знімальний період.

"Коли ти в сукні, всупереч собі починаєш відчувати атмосферу 18-19 століття. Перебувати в таких нарядах досить важко. Для цього потрібні були тренування з коучем, щоб з першого разу красиво сісти в сцені", - розповіла Ксенія Мішина.

Ксенія Мішина та Анна Сагайдачна
Ксенія Мішина та Анна Сагайдачна

Ксенія зіграла в серіалі жорстоку поміщицю Лідію Шефер і подругу Наталі Дорошенко, роль якої і дісталася Анні Сагайдачній. Дівчатам випала можливість носити вишукані сукні того часу. Створювали всі образи Дмитро Курята, Антоніна Белінська та Дар'я Поштенко.

Ксенія Мішина переконана, що "Кріпосна" зачепила глядача красою і сюжетної насиченістю, а приголомшливі костюми в серіалі допомогли акторам глибше влитися в роль.

Анна Сагайдачна зіграла Наталі Дорошенко в Кріпосна
Анна Сагайдачна зіграла Наталі Дорошенко

Найбільший гардероб у серіалі був, звичайно ж, у Наталі Дорошенко.

На подив, камери і світло не відволікали від поставленого завдання, і я повністю занурилася в середину 19 століття. Головним помічником стали костюми, які хоч і залишали синці через власну ваги, але саме вони служили провідником у минуле", - поділилася Анна Сагайдачна.

Одне плаття для героїні могло важити до 10 кілограмів, не рахуючи верхнього одягу та головного убору.

Анна Сагайдачна
Анна Сагайдачна

Художниця з костюмів Антоніна Белінська розповіла, як створювалися вбрання тієї епохи для героїв.

"Ми об'їздили величезну кількість костюмерних по Європі, щоб знайти ті самі екземпляри. Багато костюмів зшиті вручну. Практично для кожного персонажа була своя, неповторна деталь. У Ольги - чоловічий кишеньковий годинник, у Лідії - масивні сережки і аксесуари, але були й винятки - Наталі. Трансформація персонажа: з донечки стає дружиною, розуміє, що жіноча доля не настільки барвиста і врешті-решт опинається в монастирі", - поділилася Белінська.

Крім нарядів і аксесуарів героїв зазначених фільмів, відвідувачі виставки костюмів "Магія кіно" можуть побачити чимало ескізів, картин і ексклюзивних бэкстейджів - все, що звичайно приховано від очей глядача.

Зазначимо, що виставка відкрита для відвідувачів будь-якого віку з 12:00 до 20:00 у будні та 10:00 - у вихідні дні. Придбати квитки можна за посиланням. Для дітей до трьох років вхід - безкоштовно.

Нагадаємо, раніше Знай.uа побував на допрем'єрному показі в кінотеатрі "Оскар" фільму "Віддана", який знятий за мотивами бестселера Софії Андрухович "Фелікс Австрія".

Також повідомлялося, що розкрито головну інтригу продовження серіалу "Кріпосна".

Крім того, Ахтем Сеітаблаєв розповів про роботу над екшеном “Захар Беркут”, який став для нього дуже важким випробуванням.