Історії кохання в стилі рок, як відомо, рідко закінчуються хепі-ендом. Рокери живуть яскраво, але не довго і не завжди щасливо. А історія Курта Кобейна і Кортні Лав ще одне тому підтвердження, пише april-knows.ru.

Романтична зустріч

Коли Курт познайомився з Кортні, він вже був суперзіркою, його група Nirvana активно розвивалася і набирала оберти популярності. Дебютний альбом вийшов в 1989 році, а знаменитий сингл Smells Like Teen Spirit – 1991-м. Кортні Лав була дочкою багатих хіпі, з 16-ти років подорожувала по світу, грала в групі Hole, в міру успішною, але до популярності Nirvana не дотягувала.

Вперше він і вона зустрілися в січні 1990 року в одному з портлендських клубів і, згідно з легендою… побилися. Кортні відпустила грубуватий коментар про його зовнішньому вигляді, у її розумінні це був флірт, але не його. Кобейн не залишився в боргу і штовхнув кривдницю на підлогу. Через кілька місяців після такого яскравого знайомства Кортні зізналася їх спільному знайомому, барабанщику Nirvana Дейву Гролу, що закохана у Курта, і Дейв став їх "свахою".

Курт Кобейн і Кортні Лав, фото: april-knows
Курт Кобейн і Кортні Лав, фото: april-knows

Популярні новини зараз
Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Другий раз вони знову зустрілися на концерті у травні 1991-го, потім годинами розмовляли телефоном. Обидва були дітьми розлучених батьків, мали труднощі в спілкуванні з іншими людьми і вживали наркотики. Попри таку кількість «загальних тем», зійшлися вони не відразу. Фанати до того часу вже зробили Курта своїм кумиром, журналісти навісили ярлик «голосу покоління». Кобейн не надто радів популярності. І діставав друзів розмовами про Кортні: «Я зустрів найкрутішу дівчину на світі!» наступного разу вони побачилися лише п'ять місяців потому.

«Квасолинка»

24 лютого 1992 року Курт Кобейн і Кортні Лав одружилися. Весілля відбулося на Гаваях, на пляжі Вайкікі. На скромній церемонії були присутні лише кілька друзів. Наречений був у картатій фланелевій піжамі, а наречена у сукні, що колись належала Френсіс Фармер, актрисі «Золотого століття» голлівудського кіно, більше відомої своєю скандальною і трагічною долею, ніж ролями. В день весілля Кортні вже була вагітна, 18 серпня 1992 року у пари народилася дочка – Френсіс Бін (Bean – англ. «квасолинка», так прозвав дівчинку батько, коли вперше побачив на УЗД).

Курт Кобейн і Кортні Лав, фото: april-knows
Курт Кобейн і Кортні Лав, фото: april-knows

Доньку Курт дуже любив, в одному з інтерв'ю зізнавався: «Я знав, що, коли в мене буде дитина, все зміниться, і це чиста правда. Я не можу передати вам, як змінилося моє життя, коли у нас з'явилася Френсіс. Коли тримаєш дитину на руках, відчуваєш, що це найкращий наркотик у світі». «Кращий», але не єдиний. Народження дитини супроводжувалося скандалом. До того часу журналістам вже було відомо про наркотичну залежність фронтмена Nirvana, підлила масла у вогонь і заява Кортні про те, що вона приймала наркотики під час вагітності. Почалося розслідування, і молодим батькам насилу вдалося повернути собі опіку над дочкою.

Клуб 27-річних

Про смерть Курта Кобейна написано, мабуть, не менше, ніж про дуелі Пушкіна і Дантеса, однак суперечки досі тривають. Його тіло було знайдено 8 квітня 1994 року. Офіційна версія — самогубство. Він помер від пострілу в голову, рушницю було знайдено там же, поруч — передсмертна записка. Тіло співака було кремовано. Кортні, практикуюча буддистка, віддала частину праху для виготовлення ритуальних статуеток цяця (в буддистській традиції прах людей, які вважаються святими, додається до глини, щоб допомогти їм відродитися). Частину праху і пасмо волосся чоловіка Кортні залишила собі.

Офіційна версія смерті досить швидко знайшла прихильників і супротивників. За неофіційною версією винуватицею була Кортні. Вони були дуже несхожі: замкнутий і відлюдний Кобейн і запальна, буйна Кортні. Не дивно, що дуже швидко до пари приклеївся ярлик в дусі Леннона та Оно. Підступна гарпія Кортні заманила скромного рокера в пастку – таке було загальне переконання. Близькі друзі, втім, так не вважали – Куртом було дуже складно управляти.

Курт Кобейн і Кортні Лав, фото: april-knows
Курт Кобейн і Кортні Лав, фото: april-knows

Вдова рокера

Кобейн почав курити марихуану ще в школі, потім перейшов на героїн, щоб заглушити біль у шлунку, від якої страждав довгі роки. Кортні, з початку теж не відмовляла собі в дозі-інший, в якийсь момент спробувала зупинити чоловіка, який пов'язав все сильніше. Наркотиків вимагалося все більше, депресія ставала все глибше. Незадовго до смерті співака Лав помістила його в реабілітаційну клініку, звідки він утік. Для пошуків Кортні найняла приватного детектива, потім заблокувала кредитку, щоб Курт не зміг купити дозу.

Курт Кобейн і Кортні Лав, фото: april-knows
Курт Кобейн і Кортні Лав, фото: april-knows

Пізніше цей детектив став одним з прихильників версії вбивства, замовником якого називав Кортні. Мотив злочину був не дуже романтичний — гроші. Кобейн і Лав постійно конфліктували в останні місяці і почали говорити про розлучення, в результаті якого Кортні отримала б лише мільйон з грошей чоловіка, а не тридцять, які дісталися їй як вдові. Але далі документальних фільмів і книг ця теорія змови не пішла. Рідні Курта не підтримали цю ідею, знаючи його характер і душевний стан на момент смерті, крім того, у великій родині Кобейна було кілька самогубств.

Через рік після смерті чоловіка в телеінтерв'ю Кортні зі сльозами на очах відкидала всі звинувачення на свою адресу, але зізнавалася, що винить себе, маючи на увазі клініку і блокування картки, що змусили Курта пуститися в біги. «Я не повинна була втручатися, не повинна», — повторювала вона.

Курт Кобейн і Кортні Лав, фото: april-knows
Курт Кобейн і Кортні Лав, фото: april-knows

20 років потому

Зараз Кортні Лав 51 рік. Протягом усіх цих років вона продовжувала епатувати публіку і влаштовувати скандали. Кажуть, у 1995-му на церемонії премії «Оскар» співачка намагалася побити журналістку, коли-то яка написала про те, що вона приймала наркотики під час вагітності, причому зробити це Кортні намагалася статуеткою самого Тарантіно (адже в нього не так багато нагород). Музичну сцену вона теж поки залишати не думає, іноді знімається в кіно, в 90-х грала у Мілоша Формана в стрічках «Народ проти Ларрі Флінта» і «Людина на Місяці», а зараз її можна побачити в епізодичних ролях серіалів «Сини анархії» і «Імперія».

Кортні Лав (дружина Курта Кобейна, Nirvana)
Кортні Лав (дружина Курта Кобейна, Nirvana)

Що ж до відносин з дочкою, то вони у Кортні не найпростіші – у 2009-му вона отримала заборону на право наближатися до Френсіс Бін. А нещодавно дівчина потайки вийшла заміж, чим дуже засмутила матір. Періодично з'являються чутки про нових шанувальників Кортні, але ніхто з них так і не зміг зайняти місце Курта в її серці. У серпні цього року в день народження дочки вона виклала у свій аккаунт Instagram старе сімейне фото, підписавши його: «Мені так сумно. Наша дитина вже зовсім велика. Боже, Курт, подивися на її обличчя, про що ти думав?.. Я сумую за тобою, ми всі за тобою сумуємо».

Кортні Лав (дружина Курта Кобейна, Nirvana)
Кортні Лав (дружина Курта Кобейна, Nirvana)

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, ми писали про День пам'яті Курта Кобейна - кращі відео Nirvana, які полюбилися мільйонам.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що культовий трек Nirvana отримав друге життя.

Також портал "Знай.ua" публікував найгарячіші фото вдови Курта Кобейна і королеви гранжу.