Складно повірити, але світ міг би ніколи не дізнатися, хто така Елла Фіцджеральд. Своєю знаменитістю темношкіра джазова співачка завдячує Мерилін Монро, про що і сама говорила в багатьох інтерв'ю, відзначаючи, що вона у величезному боргу перед актрисою.

Еллу Фіцджеральд довгий час не пускали на велику сцену через колір шкіри. Вона змушена була співати тільки в маленьких нічних клубах, не маючи можливості виступати у великих закладах. Справа в тому, що 30-50-ті роки були піком дискримінації і всі чорношкірі артисти дуже добре відчували її на собі.

Елла Фіцджеральд на той час була добре відомою в музичних колах - всі визнавали, що вона володіє унікальним талантом. Але навіть це не допомогло співачці уникнути дискримінації і добитися загального визнання.

Елла Фіцджеральд, архівне фото з відкритих джерел
Елла Фіцджеральд, архівне фото з відкритих джерел

Елла мріяла залишити роботу в маленьких клубах з мізерною зарплатою і почати виступати у в найпопулярнішому нічному клубі Голлівуду - The Mocambo, але через колір шкіри шлях їй туди був закритий. Поки не втрутилася Мерилін Монро.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Мерилін Монро, яка була в ті роки дуже популярною і знаменитою, обожнювала спів Елли Фіцджеральд. Дізнавшись про мрію Елли, вона зателефонувала менеджеру клубу The Mocambo і пообіцяла, що якщо він запросить співати Фіцджеральд, артистка кожен вечір, коли на сцені виступатиме Елла, буде резервувати столик в першому ряду і слухати її концерт.

Мерилін Монр, архівне фото з відкритих джерел
Мерилін Монр, архівне фото з відкритих джерел

А присутність в залі клубу Мерилін Монро забезпечувала наплив відвідувачів і широке висвітлення у пресі.

Після дзвінка Мерилін Монро Еллу Фіцджеральд взяли на роботу в The Mocambo, а актриса щовечора відвідувала концерти темношкірої співачки, як і обіцяла.

"Після цього мені ніколи більше не довелося виступати в невеликих джазових клубах. Вона була незвичайною жінкою, яка трохи випереджала свій час, і вона навіть не знала цього", - розповіла Фіцджеральд в одному з інтерв'ю.

Елла Фіцджеральд, архывне фото з відкритих джерел
Елла Фіцджеральд, архівне фото з відкритих джерел

Елла Фіцджеральд і Мерилін Монро дружили до самої смерті актриси. Елла завжди згадувала про свою подругу з величезним теплом.

Хто зна, можливо, без дзвінка Мерилін менеджеру клубу, Елла не стала б першою темношкірою співачкою, яка отримала премію "Греммі". І ми взагалі ніколи б не почули цієї неперевершеної джазової співачки.

Мерилін Монро та Елла Фіцджеральд, архывне фото з відкритих джерел
Мерилін Монро та Елла Фіцджеральд, архывне фото з відкритих джерел

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, світові показали невідомі знімки вагітної Мерилін Монро

Як повідомляв портал Знай.ua, унікальні знімки 19-річної Мерилін Монро виставили на аукціон.

Також Знай.ua писав, Мерилін Монро вперше з'являється на екрані як Еві.