Олег Кензов - відомий український співак, чия зірка засяяла під час другого сезону Х-фактору. У минулому році він випустив суперхіт "По кайфу" і знявся в реаліті Нового каналу "Кохання на виживаня". Артист став новим ведучим проєкту про стосунки в екстремальних умовах. Мало хто знає, що Олег за освітою психолог і сам пережив не одну драму в житті. Прем'єра довгоочікуваного реаліті запланована на цю осінь.

Знай.uа підготував з Олегом Кензовим велике інтерв'ю про його схожість з британським актором Томом Гарді, про труднощі на зйомках "Кохання на виживання" в Перу, про симпатію до Лесі Нікітюк, дочку-красуню та інше. Прочитавши наш матеріал, ви точно дізнаєтесь про співака дещо нове!

Олег Кензов, кадр з відео "По кайфу"
Олег Кензов, кадр з відео "По кайфу"

Цей рік став трансформацією з точки зору астрології. Пандемія внесла зрушення у всі сфери життя. Як почався цей рік для вас, Олеже?

Якщо говорити з точки зору нумерології і чогось містичного, то один знаючий чоловік сказав мені, що цей рік насправді страшний, що в такому ж році за астрологічними поняттями був Голодомор. Рік дійсно важкий, і всі це відчули. І справа не тільки в пандемії коронавірусу, а у всіх страшних світових подіях: пожежах, терористичних актах, повенях, глобальних катаклізмах…

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

У мене особисто цей рік почався зовсім непогано. Найприкріше, напевно − те, що зв'язані руки. У мене в цьому році стрельнула пісня, хіт. Я відродився як музикант. Прикро, що в силу цих подій на зльоті мене якось і підбили. Працюємо. Думаю, людство переживе все. Ми вже багато чого пережили. Все буде добре!

Ви провели "карантинний" час на самоті, або у вас з'явилася друга половинка? Все-таки дуже довго довелося "сидіти вдома".

Я провів цей час як свідомий громадянин. Чітко відсидів на самоізоляції. Тому, вважаю, що потрібно вручити мені Орден княгині Ольги II ступеня, як просто Герою України (сміється - ред.).

Я справді сидів вдома, грав в PlayStation, набрав 16 кг зайвої ваги. Звичайно, спілкувався з друзями, був на зв'язку.

Щодо другої половинки, я це ніколи не обговорюю. Все у мене добре в особистому житті, якщо ви мене про це хотіли запитати.

Про особисте в Instagram ви не пишете, але часто ділитеся фото з донькою і мамою. Як Евеліна зростає, змінюється, розкажіть? Їй виповнилося 7, вже школярка. Вам вдалося з першою дружиною розподілити батьківські обов'язки?

Ми з колишньою дружиною у відмінних стосунках на даний момент. Можна сказати, що навіть у братських. Ми спілкуємося як родичі. У нас чудові теплі стосунки. Головне − це взаємоповага і розуміння. Все це присутнє.

Звичайно ж, дитина повинна жити з мамою. Якщо вона жива, адекватна і чудова – а я вважаю Настю хорошою мамою – то, звичайно ж, дитина повинна бути з нею. Не можна відлучати дітей від матері, це доведено експериментами. Тому що дитина отримує в навантаження депресію і розлади психіки. Якщо мама в здоровому розумі, то краще, щоб дитина жила з нею. Мама − це дуже важливо.

Олег Кензов з донькою, фото з особистого архіву артиста
Олег Кензов з донькою, фото з особистого архіву артиста

Я теж граю важливу роль у житті своєї дочки: в розвитку, в соціалізації і всьому іншому. Вчу дитину кататися на велосипеді, любити тварин, бути разкомплексованою. І, знаєте, мені це вдається − бачу ці глобальні зміни в поведінці моєї дитини. Вона стає більш адаптованою, більш соціальною, вона росте, розвивається. Вона дуже розумна. Зараз такий цікавий вік − вона все може розповісти. Вміє красиво маніпулювати, не влаштовуючи істерик. Я пишаюся нею! Чудова дитина, яка займається і гімнастикою, і малюванням, і англійською мовою. Що я про свою дитину можу сказати? Як і будь-який батько, що вона − найкраща в мене. Я докладаю максимум зусиль, щоб вона розвивалася, щоб у неї було щасливе дитинство.

Другий ваш шлюб теж розпався. Як думаєте, чому так сталося? Ви як психолог явно аналізували свої стосунки.

По-перше, цей шлюб був цивільним. Ніхто не розписувався, просто було весілля. У кіно ж теж весілля грають, правильно? Ви ж не вірите тому, що після весілля у фільмі пара до кінця життя буде разом.

Це були співзалежні стосунки, невростичні. Про це у мене є окремі статті. Я писав їх для Нового каналу, можете почитати на сайті в розділі "Кохання на виживання". Це були досить бурхливі стосунки, "бій биків і танець з шаблями" щодня відбувався.

Почитайте, що таке невростичні стосунки і співзалежність, що таке невпевненість в собі, і як ти втрачаєш свою особистість, коли ти неповноцінний. Це окрема тема розмови.

Не вийшло, але я дуже вдячний цьому досвіду, бо він величезний і безцінний. Я виріс, зробив висновки і почав аналізувати. У мене до цього ніколи не відбувалося якогось аналізу. Я пізнав себе, виходячи з цих складних стосунків. Став непробивною людиною. Що нас не вбиває, робить нас сильнішими. Низький уклін і подяка цим стосункам. Через деякий час ти розумієш, що все відбувається у твоєму житті, як треба.

У вас складний характер, як думаєте? Жінкам з вами важко уживатися?

Я думаю, у мене складний характер, це 100%. Я чітко вибудовую свої межі, а це не завжди комфортно для оточуючих. Іншим зазвичай зручно, коли ти підлаштовуєшся, ігноруючи свої справжні бажання. Я цього не роблю. Можу поступитися, але свідомо розумію, чому це роблю. Плюс, я ж творча людина і досить емоційна. У мене, як і у всіх, можуть бути зриви. Розумію, що з віком стаю буркотуном. Але це не означає, що я когось не люблю і на когось тисну. В моменті можу бурчати, але я дуже відхідливий. Не пам'ятаю зла, ніколи не ображаюся ні на кого і забуваю все погане.

А з ким легко? Дві людини − це два окремих світу. Не судіть інших, поки ви не пройшли його життя в його взутті. Ви були б точно такими ж, народившись за тими обставинами і проживши таке ж життя. У стосунках всім важко, потрібно шукати компроміси. Головне питання, на який ти повинен собі відповісти, − чи подобається тобі це чи ні? От і все. Потрібно бути з собою чесним, і тоді все буде добре.

Від чого ви залежні? Що обов'язково повинно бути присутнє у вашому житті?

Залежностей начебто алкогольної, тютюнової, наркотичної, слава Богу, у мене немає. Але всі ми від чогось залежні, це правда. Від кисню, наприклад. Давайте не подихаємо хвилинку і зрозуміємо, наскільки ми залежні у цьому житті з самого початку. Незалежність − поняття досить ефемерне і романтичне. Ми всі від чогось залежні. Я люблю гроші, люблю комфорт. Іноді, напевно, залежний від чужої думки, тому що не завжди можу публічно зробити те, що мені хочеться. Є стримуючий фактор: а що про мене подумають? Але це мінімально все.

Напевно, залежний від роботи. Не люблю сидіти на місці. Мені подобається розвиватися, писати пісні. Без якихось активних дій з розвитку свого бізнесу, життєвих цілей, без реалізації мені складно. На карантині це відчув, були такі передумови до депресії, зневіри, розпачу і всього іншого, але, слава Богу зараз працюю. Є що на хліб намазати.

Олег Кензов, фото: пресслужба Нового каналу
Олег Кензов, фото: пресслужба Нового каналу

Після Х-фактору пройшло вже багато часу. І на якийсь період ви пішли в затишшя. "Вистрелили" у 2018-му. "Папин бродяга, мамин симпатяга", "Дым кальяна", "По кайфу". Що тоді стало тим поштовхом?

Після Х-фактору багато хто пропадають. Головне − не переставати йти вперед і досягати своєї мети. Можливо, для когось ти пропав, але ти ж не помер (сміється - ред.). Це найголовніше! Я працював, розвивався. В силу певних юридичних обставин були складності у кар'єрі, які зв'язували мені руки. Тільки розв'язалися питання юридичного характеру, одразу все стало на свої місця. Плюс, у мене були складні стосунки. Знаєте, перше розлучення по мені сильно вдарило, і друге, і війна, і все інше − це не пройшло. Так, було затишшя, але я не зупинявся, робив те, що робив. Головне − не зупинятися.

З осені стартує на Новому каналі "Кохання на виживання". Що це буде, розкажіть? І яка ваша роль?

Сам не дочекаюся прем'єри. Проєкт буде дуже цікавий: пекельний сезон, найжорсткий з тих, які були. Я радий, що пройшов це пекло разом з учасниками. Моя роль − людини, яка пройшла складні стосунки і накопичила досвід, зробила певні висновки, розібралася, що таке стосунки взагалі. Людина, у якої є диплом психолога. Я просто відкривав людям очі в цьому проєкті і намагався допомогти, пояснити, чому вони так роблять. Намагався донести, що потрібно бути чесними, в першу чергу, з самим собою. Все це ви побачите вже цієї осені, чекайте! Буде цікаво, багато хто в парах впізнають себе.

Олег Кензов, фото: пресслужба Нового каналу
Олег Кензов, фото: пресслужба Нового каналу

Які складнощі були на зйомках?

"Кохання на виживання" знімали в Перу близько п'яти місяців. Труднощів було багато: туга за домом, за рідними і близькими. Божевільний графік, один вихідний на тиждень - я не звик до такого на той момент точно (сміється - ред.). Для мене хороший сон - 6-7 годин, а там я спав 2-3, іноді взагалі не спав. Це дуже складні зйомки, коли ти ні світ, ні зоря протер очі і їдеш кудись в гори, чи чотири години добираєшся джунглями Амазонки до локацій. Пекуче сонце, неймовірна вологість, важкі кліматичні умови, до яких ми абсолютно не адаптовані і не встигли адаптуватися, тому що для цього потрібно пожити там хоча б пів року. Різні регіони - це різні кліматичні умови, різна висота над рівнем моря, гірська хвороба і отруєння, які у мене були в Ікітосі. Коли ти питаєш лікаря: "Від чого це?" Він каже: "Це Ікітос, тут тисяча причин вбити тебе". Із тебе виймають крапельницю, тебе нудить, але ти йдеш в кадр. Тому що не можеш взяти відстрочку на два дні - потрібно знімати, все розписано, це графік і неймовірний бюджет, і команда, яку ти не можеш підвести. Знову ж таки, що не вбиває, робить нас сильнішими.

Які поради доводилося давати парам-учасникам реаліті?

Я щось радив тим, хто потребував цього. Любовні стосунки змінюють людину. Тут прямі поради, напевно, не допоможуть. Поки людина не спіткнеться, не вдариться, не обпече палець об чайник - нічого не зрозуміє. Завдання психолога в чому? Він ніколи нікому не допомагає конкретно. Людина допомагає собі сам. Психолог просто акуратно розставляє маячки, він може підштовхнути людину. Ніхто не вирішить твої проблеми, ніхто не навчить думати своєю головою, жоден коуч, жоден психолог. Це твоє життя! Робота психолога повинна бути максимально непомітна, але ти повинен відчувати підтримку.

Які поради ви б дали закоханим парам?

Якщо ви в стосунках нещасні, якщо ви страждаєте, то кращий засіб для відходу - це ноги. Це єдина моя порада. І багато хто з цим не згодні. Не всі це розуміють і в підсумку розтягують ці пекельні муки. Без стосунків їм погано. Вступають у відносини - ще гірше. Потрібно зрозуміти, чого ти хочеш. Якщо любиш страждати, скажи: я - мазохіст, мені подобається страждання, я цього хочу. І не скаржся!

Вас називають українським Томом Гарді. Що думаєте про таке порівняння?

Мені приємно в будь-якому випадку. Том Гарді - вже не Кончіта Вурст. Але хочеться, щоб Тома Гарді називали британським Олегом Кензовим (сміється - ред.). Це було б приємно!

Іноді на корпоративі, коли стоїш з мікрофоном і бачиш, як люди на телефонах порівнюють фото Тома Гарді і мої. Мені часто кажуть про нашу схожість, так що я почав ставитися спокійно.

Том Гарді, актор, фото: Instagram зірки
Том Гарді, актор, фото: Instagram зірки

А хто з актрис-жінок для вас ідеал або просто подобається як жінка?

Не знаю. У дитинстві подобалася Розалін Санчес, тому що у неї зовнішність екзотична, вона латинка. Джей Ло, Ніколь Шерзінгер. Гурченко 76-го року подобалася мені дуже.

Ви гарний, популярний, успішний. Чим не герой реаліті "Холостяк"? Якби була така пропозиція, погодилися б на участь?

Я довго напрошувався в шоу "Холостяк" і вважав, що я - ідеальний кандидат. Мені відмовляли весь час і, чесно, я перегорів! Не хочу вже. Успішний я - відносно, популярний - теж відносно.

Зараз не хочеться цього всього, хочеться затишку, домашнього тепла, приватний будинок. Хочеться ще дітей і велику сім'ю. Хочеться просто зібрати всіх близьких: і маму, і тата, і сестру, і племінницю, щоб всі жили у великому будинку і не заважали один одному, не набридали. Для мене це важливо. А щоб дівчата хвости переді мною крутили, вибачте за це слово, якось переріс. Я занадто старий для цього проєкту.

У вас в Інстаграм було кілька фото з Лесею Нікітюк. Ви написали, що вона ваша улюблена ведуча. Чи не стоїть за цим зізнанням щось більше?

Лесю просто поважаю, тому що вона трудяга і зробила себе сама. Вона мені нагадує мене ж, тільки трохи успішніше (сміється - ред.).

Леся класна. У сфері шоубізнесу дуже мало таких людей: простих, за виглядом яких не стоїть нічого, крім щирості, ніяких корисливих цілей. Ми навіть записали разом пісню. За нашим спілкуванням стоїть дружба, взаємоповага. Просто захоплююсь нею, як особистістю, як майстром своєї професії. Сподіваюся, це взаємне.

Леся Нікітюк і Олег Кензов (у центрі)
Леся Нікітюк і Олег Кензов (у центрі)

Ви серцеїд, велелюбні? Або навпаки, вибагливі у виборі?

Раніше, в юності, я був серцеїдом, влюбливим і велелюбним. Міг з однією дівчиною почати зустрічатися, паралельно - з іншою, з трьома поспіль у мене були стосунки. Раніше я розпорошувався. Зараз – ні.

Коли ти обласканий жіночою увагою з усіх боків, і коли цих жінок багато і всі чогось хочуть від тебе, то в голові - каша. Ти пудриш мізки собі, в першу чергу, і жінкам, які хочуть уваги. Не хочеться цього.

Які ваші сильні сторони, як думаєте, і слабкі?

Це прям як співбесіда (сміється - ред.). Може вам ручку продати? Та я не знаю. Напевно, я наполегливий і не здаюся ніколи. Навіть якщо здаюся, то це людям так здається. Насправді, взяв перерву перепочити, зализати рани і йти далі.

Слабкі - я вірю в людей. Завжди даю їм шанс, іноді - 10 шансів (сміється - ред.). Не вважаю це пороком. Ще іноді ледарюю. Дуже важко було вийти з карантину. Розплився вже в цій ліні, складно щось починати. Хоча почати змінюватися - головне, потім втягуєшся.

Чого боїтеся? Чи є внутрішні страхи?

У всіх є страх. Це найважливіший з інстинктів самозбереження. Нами всіма рухає страх. Чого я боюся? Та страшно жити, якщо чесно, якщо замислюватися про це. Новини увімкніть - там теракт, там ще щось. Це все страшно. Чи потрібно цього боятися? Чи є у вас на це час? Читайте Карнегі "Як перестати турбуватися і почати жити".

Ти сідаєш за кермо авто, їдеш 700 кілометрів, ти можеш бути неуважним, або інший водій. Завжди є ризик, виходячи з дому, не повернутися туди. Але навіщо про це? Навіть не хочу думати. Немає людей, які нічого не бояться.

Олег Кензов з мамою, фото з особистого архіву артиста
Олег Кензов з мамою, фото з особистого архіву артиста

І ваша порада для жінок: що ніколи не можна говорити чоловікам, щоб не розпалювати сварку?

Кожна жінка повинна розуміти, що у чоловіка на першому місці завжди буде справа його життя. Це факт. Так він влаштований. Жінка, яка це розуміє, молодець. На другому місці у чоловіка завжди його друзі. Тому що жінка з жінкою не може проводити багато часу, а чоловік з чоловіками в загальних інтересах в розмовах можуть проводити божевільну кількість часу разом. Якщо жінка розуміє це, вона не пиляє мозок, а робить його сильним. Коли він прибив поличку, вона сказала: "Молодець!" Чоловік же, як дитина, він похвалу, як від матері, хоче почути, і йому хочеться ставати краще. Жінки, не пиляйте своїх чоловіків! Згадуйте завжди, що доброта врятує світ. Терором, насильством, докорами, критикою ви ніколи нічого в цьому світі не доб'єтеся. Це стосується не тільки стосунків. Постарайтеся бути мудрими, жінки! Ви ж шия! Згадуйте, яка роль жінки в сім'ї - і все буде добре!