Костюмований історичний серіал" Величне століття " став дійсно культовим. За всю історію турецького телебачення, ще жоден серіал не здобув такої популярності не тільки за кордоном, але і у себе на батьківщині. Серіал давно закінчився, однак, через його успіх телеканали продовжують транслювати його повторно, і рейтинги продовжують зашкалювати.

До зйомок "Величного століття", як і до будь-якого масштабного проекту, велася ретельна і грандіозна підготовка. Однак всіх деталей врахувати неможливо, і навіть досвідчені сценаристи, режисери і декоратори допустили певні ляпи. Представляємо вам 10 найбільш явних і кричущих нестиковок, які мало не провалили серіал!

  1. Татуювання?!

Пам'ятаєте епізод, коли Хюррем збиралася на побачення до султана? На руці Марії-подруги і за сумісництвом служниці, виявилося тату, яке потрапило в кадр. Але які тату за часів Османської імперії?

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще
  1. "В очі дивись”

Красиве жіноче декольте в кадрі-плюс десять до успіху будь-якого серіалу. Однак в "чудовому столітті", здається, перестаралися. І розгнівали істориків, які в один голос заявили — за часів Османської імперії, в 16 столітті, наложницям султана не було дозволено носити такі відверті вбрання — глибоке декольте і відкриті плечі порушили історичну достовірність.

  1. Однакові прикраси і сукні

Прикраси для серіалу виготовляли кращі турецькі майстри, і вони дійсно вийшли дуже дорогі і вишукані — під стать чудовій епосі османів. Наряди шилися з кращих тканин і розшивалися вручну кристалами Swarovski і напівдорогоцінним камінням. Однак, творці проекту подекуди все ж вирішили заощадити. Тому Хюррем-султан і сестра Сулеймана Фатьма виявилися одягнені в різних епізодах в одне і те ж плаття. Ще цікавішою виявилася доля прикрас - вони перетворювалися з Діадеми однієї султанші в Браслети іншої і навпаки.

  1. Мандрівники в часі, або ляп з турбінами

У 4, 12, 17 і 22 серіях чітко чутно, як десь на задньому фоні пролітає літак. Мабуть Сулейман тільки-тільки повернувся з чергового завойовницького походу, не встигнувши вимкнути турбіни свого килима-літака.

  1. Бацька схвалює, або звідки в кадрі трактор

Ніхто не стане сперечатися з тим, що серіал знятий на висоті, і окремої уваги заслуговують сцени походів і батальні епізоди. Історична достовірність витримана на всі 100% — намети, масовка, екіпірування, відповідна зброя — все занурює в атмосферу того часу. І тут, як грім серед ясного неба-трактор в кадрі. І навіть серйозне обличчя Балі-бея не врятувало ситуацію.

  1. Драбина

Драбина в кадр потрапила не випадково. Мабуть закохана в Балі-Бея Міхрімах попросила бравого воєначальника зібрати їй стиглих слив в палацовому саду. Ну і нехай стоїть, все одно її ніхто не побачить, поки в кадрі Бурак Озчівіт.

  1. Як щодо трошки 5G? Не інакше, змова!

Зйомки походів часто знімалися за містом, де була мінімальна кількість сучасних будівель, проте в одній зі сцен з Ібрагімом-Пашою в кадр все ж потрапила вишка стільникового зв'язку. Геть гінців і поштових голубів — стільниковий зв'язок, все що потрібно справжньому завойовнику! А може, це 5G?

  1. Електрика дісталася до Османії?

Блага нашої цивілізації також потрапили в епізоді з прекрасною Хатідже-султан. На кадрі чітко видно вимикач на стіні позаду свічника. Мабуть як тільки в Османській імперії закінчувалися свічки-включалося світло.

  1. Приємного історично недостовірного апетиту

Історики також піддали критиці серіал ще й за сцени трапези, та й сервіровка столу поставила багатьох в глухий кут. За їх заявою, сценаристи-постановники сильно спотворили сцени з прийомом їжі. Ніяких серветок на столах, а тим більше металевих приладів у членів султанської династії не було, власне як і самих столів. Столи, Стільці, канделябри і гобелени — елементи інтер'єру європейців, але ніяк не османів. В Османській імперії часів султана Сулеймана трапезували на підлозі, розстилаючи скатертину-софру. Яблука, помідори також не могли вживатися в їжу османами, оскільки були завезені в імперію набагато пізніше.

  1. Вигадана суперниця Хюррем

Одна з суперниць Хюррем-султан в серіалі, потерпіла їй чимало нервів, була принцеса Ізабелла Фортуна. Як тільки султан Сулейман побачив розкішну венеціанку, відразу ж зачастив в Мисливський будиночок, надавши там принцесі тимчасову реєстрацію. У "чудовому столітті" Ізабелла постала перед нами в образі молодої красивою, пашить здоров'ям жінкою, Однак якщо причепитися до історичних фактів, то такого бути не могло. Історичний персонаж дійсно існував, але на момент смерті принцеси Ізабелли, Сулейману було всього 10 років.