28 жовтня стало відомо про те, що Кабінет міністрів схвалив проєкт постанови про виділення 100 млн грн на реалізацію виробництва телевізійних серіалів патріотичного спрямування з так званого коронавірусного фонду.

Ці кошти мають бути використані до кінця поточного року. Як зазначено на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України, гроші спрямовані на створення суспільно значимого аудіовізуального контенту та підтримку кіногалузі в умовах коронакризи.

У коментарі Знай.ua відомий український режисер і актор кримськотатарського походження Ахтем Сеітаблаєв зізнався, що був сам здивований, прочитавши цю новину.

Ахтем Сеітаблаєв, фото зі зйомок бойовика "Доброволець" для ICTV
Ахтем Сеітаблаєв, фото зі зйомок бойовика "Доброволець" для ICTV

"Якось це дуже дивно. Дивним є для мене той факт, що про те, що закладені гроші на зйомки серіалів, я чув досить давно, але ніколи, поки сам не прочитав цю новину, і ніде я не чув, що це з фонду Covid. Ті, хто працюють на території кіно, знають про це давно. Йшлося спочатку, що треба наповнювати телевізійний контент насамперед, тому що 75% населення України отримують інформацію з телевізора", - прокоментував Сеітаблаєв.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

За словами режисера, йому не зовсім зрозуміле формулювання, чому саме з "коронавірусного" фонду.

"Це ж очевидно, що будь-яка людина, яка прочитає, подумає: "Що?", навіть хто в кіно працює. Я прочитав і сам себе ловлю на думці, як можна життя людське зіставити з кіно, це викликає емоції. Тоді у мене виникає питання: "Це що спеціально так? Це спеціально з таким формулюванням випущено, щоб що? Навіщо взагалі в принципі згадувати, тим більше, якщо це не так. Я ще раз підкреслю, фінансування спочатку було закладено, на серіали в тому числі, про це навіть не перший рік йшла розмова. Потім, пам'ятаєте, коли приймався бюджет на початку року, там зрізали досить багато грошей з культури, потім повернули. Ось ця частина на виробництво серіалів не була повернута, але пообіцяли, що повернуть. Причому тут "ковідний" фонд? Коли так пишуть, відчуття, що це робиться спеціально", - поділився Ахтем Сеітаблаєв.

Ахтем Сеітаблаєв та Ігор Кондратюк, фото зі зйомок бойовика "Доброволець" для ICTV
Ахтем Сеітаблаєв та Ігор Кондратюк, фото зі зйомок бойовика "Доброволець" для ICTV

На думку Ахтема, патріотичне кіно - це добре зроблена, цікава і об'ємна історія, яка може бути показана в будь-якому жанрі.

"Вже заганяли це слово "патріотизм", перетворили на якесь лайливе. Давайте розберемося, що таке патріотичне кіно, це що, з чим його їдять, цього "звіра"? Це коли в першому ж кадрі прапори розвиваються країни, яка знімає це кіно?"- задається питанням режисер.

Він зазначив, що патріотичне кіно - це не обов'язково розповідь про історичні особистості або легенди, або сучасну війну.

"Погані дороги" Наталі Ворожбит дивилися? Я дивився. Це дуже гарне кіно. До речі, засноване на драматургії того матеріалу, який не увійшов до "Кіборгів". Суть не в цьому. Для мене патріотичне - це перш за все добре зроблене кіно", - пояснив Сеітаблаєв.

Ахтем Сеітаблаєв
Ахтем Сеітаблаєв

Крім того, він переконаний, що патріотичні серіали спрямовані на правильне виховання нинішнього і майбутнього покоління.

"Причому тут ідеологія і кіно? Зазвичай, я вам скажу, так кажуть люди, які жодного разу на фронт не їздили і жодного разу не були в госпіталі. Хоч раз би сходили в госпіталь і подивилися в очі! А потім би "вякали". Вони сидять собі вдома на диванчику, колупають свої носики і міркують, що має бути, а чого не повинно бути. Вибачте, це емоції. Але зазвичай втомлюються від війни ті, кого вона ніяк не торкнулася, жодним чином. Ось ці люди і видають себе за втомлених", - зазначив Ахтем Сеітаблаєв.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що режисер "Кіборгів" Ахтем Сеітаблаєв розповів Знай.uа про свій новий патріотичний екшен з гіркою правдою нашого часу.

Раніше Знай.uа писав, що драма Валентина Васяновича "Атлантида" висунута в якості національного претендента на премію "Оскар" у номінації "Кращий міжнародний художній фільм".