В Україні великий запас бурштину. І масштаби незаконного видобутку каменю просто неймовірні. Правду спробувала показати у своїй передачі "Le маршрутці" Леся Нікітюк на Новому каналі.

Читайте Знай в Google News!

Спочатку старателі проривають канал від найближчої водойми, потім ставлять помпу, яка подає воду під тиском, – розповідає ведуча. - Струмінь води настільки потужна, що утворює глибоку лунку. Довжелезним жердиною старателі починають колупати лунку в пошуках бурштину. Камінь легше води, тому він просто спливає на поверхню, а збирають його звичайними сачками.

Якщо пощастить, то за роботу можна чимало заробити, а можна і потрапити за грати.

Леся Нікітюк, фото: прес-служба Нового каналу
Леся Нікітюк, фото: прес-служба Нового каналу

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"У 2014 році за кілограм бурштину більшої фракції платили 10 тисяч доларів, – згадує місцевий старатель. - Зараз-1-2 тисячі. Мити Бурштин небезпечно. Може приїхати поліція і заарештувати, бо це робиться незаконно. Але моєму, тому що з дитинства звикли до цієї роботи, і більше нічого не вміємо".

Під час зйомок старателі теж намили цінного каменю, аж на... 55 доларів.

Леся Нікітюк, фото: прес-служба Нового каналу
Леся Нікітюк, фото: прес-служба Нового каналу

"Чи вартий того такий ризик? Можна нічого і не знайти. Мені в цій ситуації дуже шкода природу, - сумує Леся Нікітюк. - Пейзаж на Клондайку не те що жахливий. Таке відчуття, що там все розбомбили. Неначе знаходишся на мертвій планеті, де немає життя – тільки кратери і пустеля. Такий метод нелегального видобутку буквально знищує природу. Ще довгі роки нічого не зможе прорости на цій землі".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, Леся Нікітюк поповнила арсенал нагород олімпійської чемпіонки.

Як повідомляв Знай. ua, Леся Нікітюк відкинула борщ з варениками і взялася за равликів.

Також Знай. ua писав, що схудла Леся Нікітюк з'їла їжачка і облизнулася на камеру.