У вівторок, 17 листопада пішов у засвіти відомий український театральний режисер, педагог Роман Віктюк.

На рахунку режисера понад 250 вистав. Попри те Романа Віктюка називали режисером без віку. Адже, не зважаючи навіть на свої поважні роки він залишався яскравим, нестандартним. Там, де він з'являвся — в театрі, на телеекрані чи в ефірі — завжди відчувався потужний енергетичний вплив, лунали сенсаційні заяви та парадоксальні міркування.

Роман Віктюк - це не просто режисер, це цілий світ, в якому діють свої закони. Він творив нове, ламаючи стереотипи, змушуючи навіть ворогів поважати себе. Про нього часто говорили і писали : ″скандальний″, тому що в наш час це визначення стало синонімом непокірнсті стереотипам.

Народився Роман Віктюк у Львові, перші спектаклі поставив ще в школі і в Палаці піонерів. Відразу після закінчення школи він поїхав до Москви і вступив на акторський факультет ГІТІСу. Яскравого студента запрошували в московські театри, але він, закінчивши інститут, повернувся додому. Грав в львівському Театрі юного глядача, в якому ставив і свої спектаклі. Як режисера Віктюка стали запрошувати на постановки в київські театри.

Робота в Литві

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

У 70-і роки Роман Віктюк працював в Російському драматичному театрі в Вільнюсі. Там режисер поставив спектаклі, пам'ять про яких живе дотепер:

″Качине полювання″ та ″Минулого літа в Чулімську″ за п'єсами Вампілова, ″Валентина і Валентину″ за п'єсою Рощина.

В середині 70-х Віктюк повертається в Москву.

Робота в Росії: ″ Я роблю все, щоб вони знали, що я українець″

Повернувшись до Москви, Віктюк працює в Театрі ім. Моссовета, де він ставить спектакль за п'єсою Арбузова ″Вечірнє світло″ (в ньому зайняті Георгій Жженов, Ніна Дробишева, Леонід Марков, Валентина Тализіна, Геннадій Бортніков), ″Царське полювання″ (з Маргаритою Терехової, Людмилою Шапошниковой і Леонідом Марковим в головних ролях).

У 1978-му Роман Віктюк поставив в студентському театрі МГУ спектакль за п'єсою Людмили Петрушевської ″Уроки музики″, через який театр закрили.

″Я прийшов і сказав цим академікам, професорам, докторам наук і студентам: ви згодні репетирувати і грати без дозволу? І ми репетирували. І ми грали. Інше питання - що театр на мені, на тому спектаклі закрили взагалі″, - говорив Роман Віктюк.

Найбільш знаменитою виставою Віктюка став спектакль ″Служниці″, поставлений ним в театрі ″Сатирикон″. Прем'єра відбулася в 1988 році, у виставі грали Костянтин Райкін, Микола Добринін, Сергій Зарубін.

Він був поставлений за п'єсою французького драматурга Жана Жене. Приводом до галасу послужило те, що жіночі ролі у Віктюка грали чоловіки. Хореографи розробили для акторів спеціальну пластику. Сміливими були й костюми.

″Служниці″ явили приклад драматично-пластичного театру, що знехтував умовності звичного гендерного принципу розподілу ролей.

Вистава стала епохальною театральною подією і заявила себе як маніфест нової театральності. Вистава об'їздила з гастролями півсвіту, Віктюк після цієї постановки вирвався на міжнародну орбіту.

У 1991 році режисер створив свій театр у Москві — Театр Романа Віктюка.

″Але я роблю все, щоб вони знали, що я українець. У мене на дверях квартири у Москві є дві речі жовто-блакитні і ніхто мені нічого не говорить. А мій будинок перший від Кремля і в мене жовто-блакитні стрічки. Це правда″, — казав Віктюк у інтерв’ю Радіо Свободі.

На запитання журналістки: ″Президент Володимир Путін – це російський народ. І навпаки, російський народ – це Путін, це така ж позиція?″ режисер відповів:

″Який же Путін народ? Він від чорта″.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, 17 листопада пішов з життя культовий режисер Роман Віктюк

Як повідомляв портал Знай.ua, пішов з життя великий український письменник, знайомий з Бродським, разом ховалися від КДБ

Також Знай.ua писав, у Львові пішов з життя видатний український професор Вадим Березовський